В Лисичанську підписали Меморандум про співпрацю з питань захисту прав споживачів

Сьогодні, 19 квітня, Лисичанський міський голова Сергій Шилін та начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко підписали Меморандум про співпрацю.

Підписання даного документу відбулось у рамках Плану заходів з реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року.

На сьогоднішній день доволі важливим та актуальним є питання розбудови і становлення цілісної системи з питань захисту прав споживачів в Україні. Стабільне функціонування впорядкованого ринку, спрямованого на задоволення широкого спектру потреб кожної людини — це спільний обов’язок влади, громади і бізнесу.

Статтею 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначені повноваження органів місцевого самоврядування, де серед іншого, зазначено, що органи місцевого самоврядування здійснюють контроль за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів.

В рамках владних повноважень органи місцевого самоврядування надають підтримку громадянам, як шляхом безпосереднього розгляду їх звернень, так і шляхом проведення заходів з попередження надходження на споживчий ринок міста неякісної та небезпечної продукції; контролюють дотримання суб’єктами господарювання правил торгівлі і надання послуг та недопущення порушень прав споживачів, їх інтересів. Підвищення рівня захисту прав споживачів є в центрі постійної уваги міської влади.

З метою недопущення порушень чинного законодавства України у сфері захисту прав споживачів між Лисичанською міською радою і Головним управлінням Держродспоживслужби в Луганській області налагоджена співпраця з надання роз’яснень, у тому числі через засоби масової інформації, щодо законодавчих і нормативних актів про якість та безпечність харчових продуктів, захист прав споживачів, а також можливість проведення спільних нарад, семінарів, засідань за круглим столом, що дозволяє обговорити проблемні питання у сфері захисту споживачів та напрацювати шляхи їх вирішення.

Результатом такої плідної співпраці й стало сьогоднішнє укладення Меморандуму. Даний документ забезпечить скоординовану, оперативну, злагоджену роботу територіальних органів Держпродспоживслужби з органами місцевого самоврядування, що направлена на досягнення єдиного результату — підвищення рівня захищеності населення та добробуту кожного громадянина України, розширення можливості доступу споживачів до корисної для них інформації, підвищення рівня поінформованості та правової обізнаності щодо законних прав і механізмів реалізації, а також сприятиме відстоюванню споживачами своїх законних інтересів і прав.