У міській раді обговорили проект "City50"

Вчора, 19 квітня, в Лисичанській міській раді відбулася зустріч керівництва міста на чолі з міським головою Сергієм Шиліним, представників місцевого самоврядування та громадських організацій з експертом проекту «City50» Майком Старесенічем. Приводом для зустрічі стало обговорення проекту в рамках «Української ініціативи з підвищення впевненості» (UCBI), який виконується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Майк Старесеніч займається вивченням розвитку міст завдяки налагодженню торгово-економічних зв’язків між містами. В рамках проекту «City50» планується побудувати карту регіону, на якій буде зазначено можливості зв’язків з іншими городами, сильні та слабкі сторони міст регіону та їх можливості.

Зазначимо, що проект «City50» є інноваційною програмою, яка допомагає перетворити міста на економічно розвинуті центри, які є комфортними для людей, та покращити партнерські відносини міст. Проект надає аналітичні послуги для залучення партнерів, побудови плану дій. Проект «City50» допомагає спільноті міст створювати спільне бачення та здійснювати заходи, які сприятимуть розбудові економічно розвинутих центрів, які є комфортними для проживання людей. Проект допомагає активістам та лідерам громадянського суспільства, місцевого самоврядування, бізнесу, освіти та громади виявляти спільні елементи бачення майбутнього.

Майк Старесеніч на прикладі американського міста Піттцбург, розповів історію побудови економічно стабільних та комфортних умов для життя. Цю тему він ретельно вивчав під час реалізації подібних проектів. Майк Старесеніч зазначив, що Піттцбург є також індустріальним містом і різноманітність промисловості дуже схожа на Лисичанськ. В 1944 році місцева влада Піттцбурга разом з представниками бізнесу та громадськості почали реалізувати проект пов’язаний з очисткою забрудненого повітря. Роками пізніше був ще один проект з очистки водойми. В цей час в місті розвивалася тяжка промисловість. Та в 90-ті роки також місцева влада Піттцбурга разом з представниками бізнесу та громадськості прийшли до рішення про кардинальну трансформацію індустріального міста в місто великих технологій. На сьогоднішній день Піттцбург є лідером по кількох галузях, пов’язаних з високими технологіями: штучний інтелект, робототехніка, самокеруючі машини тощо. На слайді Майк Старесеніч привів діаграму з шести найважливіших ланок для міста. Це освіта, медицина, нові технології в економіці, міське планування, громадська участь в житті міста, імідж регіону чи міста. Також він пояснив важливість кожного сектора діаграми та тісну взаємодію між ними. Подібну діаграму можна побудувати для кожного міста, щоб побачити перспективу розвитку.

В форматі жвавого діалогу Майк Старесеніч охоче спілкувався та ставив безліч питань присутнім: чи багато молоді в Лисичанську, яким вони бачать своє місто через 50 років, що необхідно зробити для економічного зростання міста. Під час спілкування майже всі присутні погодилися, що для бачення майбутнього необхідна його чітка візуалізація, а разом з нею ретельно розроблений план дій.

Проект «Українська ініціатива з підвищення впевненості», проект Агентства США з міжнародного розвитку зареєстрований як міжнародна технічна допомога в Україні і який за законодавством США діє на підставі свідоцтва про акредитацію виконавця проекту міжнародної технічної допомоги, виданий Міністерством економіки України.