Новий спільний проект ЄС/ПРООН має на меті стимулювати та підтримувати створення ОСББ

DSC00964Сьогодні, 11 квітня, у Лисичанській міській раді відбулась презентація спільного проекту ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) в м. Лисичанську.

В заході взяли участь заступник міського голови Андрій Якимчук, співробітники УЖКГ Лисичанської міської ради, директори ЖЕКів, координатор проекту HOUSES в Луганській області Світлана Коваль, консультант в Луганській області програми IFC енергоефективність в Україні Олександр Мелконян, представники Ощадбанку та компанії ASD Energo, представників ініціативних груп, мотивованих до створення ОСББ та вже діючих ОСББ.

Світлана Коваль розповіла про діяльність ПРООН на території нашого регіону, навела приклади успішно реалізованих проектів. Також вона зазначила, що в Україні розпочав свою діяльність проект ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES), діяльність якого поширюється й на Луганську область. Проект має на меті стимулювати та підтримувати створення ОСББ, підготувати їх для отримання фінансування та реалізації проектів з покращення стану будинків, а також, сприяти підвищенню обізнаності населення з питань енергоефективності та енергозбереження.

Протягом двох років Проект буде проводити інформаційну кампанію на різних рівнях з метою інформування широкої громадськості та місцеві громади щодо нового законодавства у сфері енергоефективності, програм Фонду енергоефективності та механізмів фінансування, які він пропонує. Проект проводитиме серію групових та індивідуальних консультацій для активістів, які мають намір створити ОСББ, активів вже створених ОСББ та місцевої влади з питань створення ОСББ, ведення бухгалтерії та фінансового менеджменту, пошуку та отримання фінансування для ініціатив по покращенню стану будинків. Подати заявку на участь у тренінгах, де будуть навчати створювати ОСББ, можна за посиланням www.houses.in.ua/.

Консультант в Луганській області програми IFC енергоефективність в Україні Олександр Мелконян розповів присутнім про етапи утеплення багатоповерхівок та можливості надання фінансової підтримки ОСББ з енергомодернізації будинків. Він зробив акцент на тому, що саме мешканці відповідають за будинок в цілому и повинні турбуватися не лише про свою квартиру, а й про під’їзд, кровлю та прилеглу територію та запропонував всім присутнім безкоштовні консультації щодо енергоефективності будівлі та підтримку у процесі проведенні енергомодернізації багатоповерхівок, в яких створені ОСББ.

Окрім того, представники Ощадбанку та компанії ASD Energo надали консультації щодо отримання кредиту на утеплення та з монтажу металопластикових конструкцій відповідно.