Координаційна рада з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї та протидії торгівлі людьми пройшла у Лисичанську

Сьогодні, 18 квітня, у міській раді відбулось засідання Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми під головуванням заступника голови Координаційної ради, начальника відділу у справах сім’ї, молоді та спорту міського голови Ніни Нецвєт.

Про організацію роботи з неповнолітніми особами щодо їх працевлаштування доповіла головний спеціаліст служби у справах дітей Лисичанської міської ради Наталія Гончарова, яка зазначила наступні особливості праці неповнолітніх.

Так, неповнолітні особи, які не досягли 18 років у трудових правовідносинах прирівнюються до дорослих осіб (ст.187 КЗпП). При цьому, в галузі охорони праці, відпусток, робочого часу та інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, які встановлені законодавством України. Для неповнолітніх осіб встановлюється скорочена тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП). Роботу із небезпечними та шкідливими умовами праці, важку та підземну роботу забороняється виконувати неповнолітньому (ст. 190 КЗпП). Тривалість щорічної відпустки неповнолітніх осіб складає 31 календарний день (ст. 75 КЗпП).

Підсумовуючи Наталія Гончарова зазначила, що за останні 5 років випадків щодо працевлаштування неповнолітніх дітей не було зафіксовано.

Про роботу в закладах освіти з питань протидії булінгу доповідала головний спеціаліст відділу освіти Юлія Курпас. Від того, зазначила вона, в якій атмосфері перебувають діти, залежить їх настрій, здоров’я, бажання вчитися, приходити до закладу освіти. Безпечна, доброзичлива атмосфера, заснована на довірі і повазі є найкращою основою, щоб запобігти булінгу в закладі освіти. Прояви насильства, в тому числі булінгу, можуть статися внаслідок різних причин. Щоб такі прояви траплялися якомога рідше і не переростали в системне явище, кожен заклад освіти має розробити комплекс заходів для протидії боулінгу. А якщо подібна ситуація все ж сталася, дуже важливо допомогти всім учасникам знайти шлях до примирення, щоб вони могли надалі продовжувати навчання в одному колективі.

Наразі, у закладах освіти, з метою попередження та протидії булінгу здійснюється просвітницька робота, запроваджені консультаційні години у практичного психолога, соціального педагога, розміщені скриньки довіри та інформація про телефони довіри, — підсумувала Юлія Курпас.

Кожен з членів Координаційної ради взяв активну участь у обговоренні питань порядку денного. За результатами обговорення прийнято рішення щодо посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи явища булінг серед мешканців міста, а також щодо норм чинного законодавства з цього питання.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради в котре нагадує, що при відділі діє «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, протидії торгівлі людьми (тел.: (06451) 7-35-43, 7-29-39; адреса: м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62).

Ви може звернутися до:

— служби у справах дітей Лисичанської міської ради (тел.: (06451) 7-35-09, 7-26-61; адреса: м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62);

— Лисичанського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (тел.: (06451) 7-24-60, 7-26-96; адреса: м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62);

— відповідних підрозділів Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області — дільничних інспекторів поліції, а якщо справа стосується дитини, до інспекторів сектору превенції, за адресою: м. Лисичанськ, вул. ім. Д.І. Менделєєва, 71 (тел.: (06451) 7-04-54, 102).