Щодо забезпечення реалізації прав окремих категорій громадян на пільговий проїзд автомобільним транспортом

 Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про охорону дитинства», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», «Про жертви нацистських переслідувань», Постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування», від 05.04.1994 № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» передбачено право окремих категорій громадян на безоплатний проїзд, зокрема, у міському пасажирському транспорті.

Станом на 01.06.2021 року на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебуває 29494 пільговиків, в т. ч.: осіб з інвалідністю внаслідок війни — 263, учасників бойових дій — 1672, учасників війни — 562, членів сім’ї померлого ветерана війни — 225, дітей війни — 5607, ветеранів праці—7963, потерпілих від аварії на ЧАЕС — 551, ветеранів військової служби — 148, осіб з інвалідністю загального захворювання — 2462, багатодітних сімей — 415 та інші.

До 2016 року у Державному бюджеті України передбачались видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, визначених законодавством. Законом України від 20.12.2016 року № 1789-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», зокрема, зі статті 102 виключено норму щодо здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремим категоріям громадян за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Статтею 91 Бюджетного кодексу України передбачено, що до видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватись з усіх місцевих бюджетів, належать видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремим категоріям громадян.

Згідно з Законом України «Про автомобільний транспорт» пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до Закону.

На порушення у сфері пільгових перевезень, зокрема, відсутність або недостатність у бюджетах органів місцевого самоврядування коштів для компенсаційних виплат перевізникам за пільговий проїзд громадян, а відтак на порушення прав пільговиків, звернув увагу Уповноважений Верховної Ради з прав людини у Звіті про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2020 році, та Офіс Генерального Прокурора Прокуратури України у листі до Кабінету Міністрів України від 21.04.2021 № 24/2/1-37139-21.

З метою забезпечення реалізації прав окремих категорій громадян на пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування та здійснення видатків на компенсаційні виплати за пільгові перевезення підприємствам/фізичним особам — підприємцям, які надають послуги з перевезення пасажирів, розпорядженням керівника Лисичанської міської ВЦА від 20.04.2021 № 245 затверджена Програма фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Лисичанськ на 2021 рік (далі — Програма).

Аналогічні Програми затверджені та діють в багатьох містах та територіальних громадах України, зокрема, в Ужгороді, Чернігові, Вугледарі Донецької області, Коломиї Івано-Франківської області тощо.

Розрахунок обсягу фінансування Програми здійснений на підставі інформації про діючі договори на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, укладені між юридичними/фізичними особами — підприємцями, та виконавчим комітетом Лисичанської міської ради, та відповідно до затверджених паспортів автобусних маршрутів. Розрахунок здійснювався відповідно до норм Бюджетного кодексу України, з застосуванням програмно-цільового методу у бюджетному процесі.

Згідно з Порядком компенсаційних виплат за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Лисичанськ, що є додатком до Програми, у разі виділення коштів з бюджету Лисичанської міської територіальної громади, розмір компенсаційних виплат за пільгові перевезення громадян буде розраховуватися Перевізниками з урахуванням кількості рейсів, фактично здійснених автобусами на маршруті загального користування протягом звітного місяця.

Управління житлово-комунального господарства Лисичанської міської ВЦА