Розпочато процедуру розгляду проєкту містобудівної документації та звіту про стратегічну екологічну оцінку

На виконання статті 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», статті 12 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 № 555 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні», з метою одержання та врахування зауважень і пропозицій громадськості розпочато процедуру розгляду проєкту документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку: «ДК 021:2015 71410000-5: «Послуги у сфері містобудування». Виконання комплексу містобудівних послуг з розробки генерального плану м. Лисичанськ Луганської області».

Підстава для розроблення містобудівної документації: рішення Лисичанської міської ради від 26.07.2018 № 48/738 «Про оновлення Генерального плану міста Лисичанськ».

Замовник містобудівної документації: Лисичанська міська військово-цивільна адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області (далі — Лисичанська міська ВЦА) (93100, Луганська обл. м. Лисичанськ, вул. ім. М.Грушевського, буд.7).

Уповноважений підрозділ: Управління будівництва та архітектури Лисичанської міської ВЦА (93100, Луганська обл., м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, буд. 62.).

Розробник містобудівної документації: державне підприємство «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М.Білоконя (ДП «ДІПРОМІСТО»).

Мета розроблення проекту містобудівної документації. Генеральний план міста є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні, призначеної для обґрунтування довгострокової стратегії планування та забудови його території. Генеральний план визначає основні принципи і напрямки планувальної організації та функціонального призначення території, формування системи громадського обслуговування населення, організації вулично-дорожньої та транспортної мережі, інженерного обладнання, інженерної підготовки і благоустрою, цивільного захисту території та населення від небезпечних природних і техногенних процесів, охорони навколишнього природного середовища а також послідовність реалізації рішень, у тому числі етапність освоєння території.

Робота виконується відповідно до завдання, затвердженого в установленому порядку Замовником.

Склад та зміст містобудівної документації. Склад та зміст генерального плану визначається ДБН Б.1.1-15:2012 «Склад та зміст генерального плану населеного пункту».

Проєкт містобудівної документації складається із:

— Генерального плану м. Лисичанськ Луганської області;

— розділу «Стратегічна екологічна оцінка до генерального плану»;

— плану зонування та плану червоних ліній магістральних вулиць;

— схеми санітарного очищення міста.

В складі генерального плану виконуються розділи ІТЗ ЦО на мирний час та особливий період.

В процесі розроблення Розділу «Стратегічна екологічна оцінка» (СЕО) вивчені головні стратегічні документи, плани і програми, що діють на національному, регіональному та місцевому рівнях, проведений аналіз їх головних цілей, які в тій чи іншій мірі визначають передумови для прийняття проектних рішень/пропозицій в документі державного планування. Їх положення та завдання приймаються до уваги в процесі розроблення містобудівної документації та її стратегічної екологічної оцінки.

Важливими екологічними проблемами міста, в тому числі тими, що містять ризики впливу на здоров’я населення, є наступні:

1. Наявність значної кількості планувальних обмежень на території міста, що пов’язано із розміщенням в сельбищній території виробничих та комунальних об’єктів, кладовищ, об’єктів для зберігання автомобільного транспорту тощо, внаслідок чого значна кількість житлової забудови потрапляє в межі санітарно-захисних зон (СЗЗ) від різних джерел.

2. Наявність значних територій, зайнятих недіючими виробничими об’єктами.

3. Недостатній розвиток інженерної інфраструктури, зношений стан мереж, споруд та обладнання.

4. Значна водоємність господарського комплексу міста, низький рівень зворотного водоспоживання, неекономне використання питних вод, неповне охоплення житлової забудови централізованою системою питного водопостачання, незадовільна якість питної води в частині децентралізованих джерел водопостачання.

5. Недостатній розвиток та неефективність системи поводження з твердими побутовими відходами.

6. Відсутність на території міста достатньої кількості зелених насаджень загального користування та впорядкованих місць відпочинку.

7. Проходження транзитних транспортних потоків через центральну частину міста, що створює дискомфорт для населення та погіршує стан навколишнього середовища.

8. Складна гірничо-геологічна ситуація, підсилена закриттям шахт.

9. Наявність ділянок що зазнають підтоплення та ділянок можливого затоплення повеневими водами, що погіршує санітарний стан територій та потребує їх інженерної підготовки і захисту.

10. Складний рельєф та невпорядкованість частини існуючої житлової забудови.

Запропоновані проектом генерального плану планувальні рішення мають потенціал для позитивного впливу на якість повітря, поверхневих вод, ґрунтового середовища. Визначений комплекс заходів з розвитку транспортної інфраструктури, збільшення площ озеленення та благоустрою території міста сприятиме зменшенню впливу шуму, забруднення повітря житлових зон викидами транспортних засобів, покращить рівень транспортного обслуговування та підвищення рівня більш комфортного проживання населення.

З метою запобігання, мінімізації та пом’якшення потенційних негативних наслідків запропонована низка планувально-технічних заходів, а також виконання ряду адміністративно-управлінських рішень.

Місце і строки ознайомлення з проектом містобудівної документації:

— на офіційному вебсайті Лисичанської міської ВЦА у розділі «Містобудівна документація» — «Громадські слухання» або за посилання https://lis.gov.ua/gradostroitelnaya-dokumentatsiya.html;

— в Управлінні будівництва та архітектури Лисичанської міської ВЦА за адресою: м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, буд. 62,

— з 7 грудня 2021 року по 10 січня 2022 року.

Заплановані інформаційні заходи:

— розміщення проєкту містобудівної документації на офіційному вебсайті Лисичанської міської ВЦА https://lis.gov.ua та в Управлінні будівництва та архітектури Лисичанської міської ВЦА за адресою: м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, буд. 62 (графік роботи:з понеділка по четвер з 08.00 до 17.00, п’ятниця з 08.00 до 16.00, перерва — з 12.00 до 12.48);

— інформування мешканців міста про проект генерального плану та його обговорення через друковані засоби масової інформації;

публічне громадське обговорення відбудеться о 10.00 24 грудня 2021 року за адресою: м. Лисичанськ, вул. ім. М. Грушевського,7.

Пропозиції до проекту приймаються в строк до 10 січня 2022 року у письмовому вигляді за адресою: 93100, Луганська обл., м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, буд. 62, або на електронну пошту: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. . Контактні телефони: (06451)7-30-24, 7-26-30.

Пропозиції подаються з урахуванням вимог статті 21 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», у письмовому вигляді із зазначенням прізвища, ім’я та по-батькові, місця проживання, особистим підписом заявника і повинні містити обґрунтування з урахуванням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів та правил.

Пропозиції і зауваження, подані після встановленого строку, не розглядаються.

Відповідальна особа за розгляд пропозицій — начальник Управління будівництва та архітектури Лисичанської міської ВЦА Світлана Земляна.

Управління будівництва та архітектури Лисичанської міської ВЦА