Щодо підготовки енергетичних господарств до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років

Для організації належної та своєчасної підготовки енергетичного господарства підприємств, установ та організацій до роботи в осінньо-зимовий період інспекція Держенергонагляду вважає за необхідне звернути Вашу увагу, що тільки своєчасно розпочата та організаційно забезпечена робота може гарантувати його стале функціонування в зимовий період.

 

Експлуатація енергетичних установок споживачів електричної та теплової енергії має бути організована у відповідності з вимогами чинних нормативних документів, при цьому роботи з підготовки енергетичних господарства до осінньо-зимового періоду мають особливу важливість. Тому інспекція Держенергонагляду рекомендує при підготовці відповідних заходів врахувати та забезпечити до початку осінньо-зимового періоду виконання таких основних робіт:

— ремонтів обладнання електроустановок, устаткування теплових установок та мереж у необхідних обсягах;

— постачання палива у відповідності до технологічних потреб, створення його нормативних запасів;

— приведення схем електропостачання до нормального режиму роботи, передбаченого проектними рішеннями;

— укомплектування аварійного запасу обладнання, запасних частин та матеріалів, інструментів, знаряддя, засобів захисту, теплого спецодягу;

— підготовку машин та механізмів до робіт в умовах понижених температур;

— випробування та налагодження обладнання електроустановок, устаткування теплових установок та мереж в необхідних обсягах;

— промивання устаткування та трубопроводів теплових мереж, центральних теплових пунктів систем теплопостачання;

— розроблення експлуатаційних режимів роботи систем теплопостачання, а також заходів з їх забезпечення;

— перевірку пристроїв релейного захисту та автоматики;

— перевірку технічного стану теплових пунктів, елеваторних вузлів, насосних агрегатів, водопідігрівачів, вузлів обліку теплової енергії, контрольно-вимірювальних пристроїв та автоматики;

— гідропневматичну, а у разі необхідності — хімічну промивку внутрішньобудинкових мереж;

— теплоізоляції споруд, інженерних об’єктів та під’їздів житлових будинків до вимог нормативної та проектної документації, що повинно забезпечити належний тепловий опір огороджувальних конструкцій, вікон, дверей в опалювальний сезон;

— перевірку захисту засобів обліку електричної та теплової енергії до роботи в умовах низьких температур;

— протиаварійних тренувань з відповідним персоналом;

— комплектації робочих місць персоналу оперативною та технічною документацією;

— організацію введення в дію протиаварійних заходів у разі їх застосування в установленому порядку;

— у разі необхідності перегляд Актів аварійної, екологічної та технологічної броні електропостачання;

— перегляд та внесення, за необхідності, змін до договорів на енергопостачання, а також перевірку відповідності вимог Положення про оперативну взаємодію з місцевою енергопостачальною організацією.

Впровадити наказом по підприємству (установі) «Інструкцію з обліку та розслідування технологічних порушень в роботі енергетичного господарства споживачів», затверджену наказом Мінпаливенерго України від 04.08.2006 № 270, зареєстровану в Міністерстві юстиції України 22.08.2006 за № 993/12867.

На кожному підприємстві, установі та організації, виходячи з місцевих умов, повинні бути розроблені та введені в дію конкретні організаційні та технічні заходи (далі — Заходи), які в обов’язковому порядку повинні включати наведені вище роботи з конкретизацією обладнання, термінів виконання та осіб, відповідальних за їх виконання.

Нагадуємо: відповідно до вимог Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду (далі — ППТГ до ОП), затверджених спільним наказом Міністерства палива та енергетики України і Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 10.12.2008 № 620/378, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 31.12.2008 за № 1310/16001, підприємства, установи та організації зобов’язані надати Заходи та копії розпорядчих документів (за наявності), якими ці заходи вводяться в дію, на адресу інспекції Держенергонагляду у Луганській області або на електронну скриньку е-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. в термін до 01 червня 2019 року.

За підсумками проведеної роботи з підготовки теплового господарства до опалювального періоду на підприємстві, установі та організації створюється комісія за участю представника інспекції Держенергонагляду в Луганській області, яка здійснює перевірку готовності теплових господарств до роботи в опалювальний період у термін не пізніше 25 вересня 2019 року, та за результатами якої складаються акти готовності енергетичного господарства до опалювального сезону за формами, наведеними в додатках №№ 1, 3 та 4 до ППТГ до ОП.

Окремо надаємо Вам основні умови щодо підписання акту стану готовності теплового господарства в опалювальний період (додаток 1).

З приводу питань, які виникають в процесі підготовки до роботи в осінньо-зимовий період, Ви можете звертатись до інспекції Держенергонагляду у Луганській області.

Державна інспекція з енергетинчого нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Луганській області