У міській раді відбулось засідання Координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї та протидії торгівлі людьми

Сьогодні, 6 січня, у міській раді під головуванням заступника міського голови Ігоря Ганьшина відбулось засідання Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

Членами Координаційної ради був заслуханий та затверджений план роботи Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми на 2019 рік.

Крім того, на порядку денному розглядалися основні завдання та напрямки реалізації заходів щодо ґендерної і сімейної політики у місті Лисичанську. Зокрема, йдеться про роботу відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради у напрямку координації роботи щодо реалізації сімейної та ґендерної політики; підтримки сім’ї; створення рівних можливостей для жінок і чоловіків, запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі; протидії торгівлі людьми, виконання програм і заходів, планів у цих сферах.

З питання щодо надання Лисичанським міським ЦСССДМ соціальних послуг сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах у 2018 році доповідав директор Костянтин Остахов. Він зазначив, що у рамках співробітництва із МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» та її мобільною бригадою в рамках реалізації проекту «Посилення гуманітарної відповіді на потреби найбільш вразливих категорій жінок та дівчат-підлітків в умовах збройного конфлікті на сході України» фахівці центру протягом року здійснили виїзди у 116 сімей, в яких відбулось чи існує загроза насильства. Всього було надано 483 консультації 250 особам з питань насильства в сім’ї, проведено 10 групових інформаційних занять щодо попередження ґендерного насильства.

З питання про стан превентивної роботи щодо запобігання та протидії домашньому насильству в Лисичанському ВП ГУНП в Луганській області доповідала дільничний офіцер поліції сектору превенції Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Марина Полякова. Вона зазначила, що за 2018 рік в Лисичанському ВП ГУНП зареєстровано 844 заяви та повідомлення про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством; складено 242 адміністративні протоколи про адміністративні правопорушення; поставлено на облік у звітному періоді за вчиненням адміністративного правопорушення — 171 особа, з них чоловіків — 160, жінок — 11. Знято з обліку у звітному періоді — 91 особа; перебувало на обліку станом на 31.12.2018 — 167 осіб.

Станом на 5січня в Лисичанському ВП ГУНП зареєстровано 62 заяви, повідомлення про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством; складено 29 адміністративних протоколів про адмінправопорушення, поставлено на облік — 17 осіб, з них чоловіків — 14, жінок — 3. Знято з обліку у звітному періоді — 7 осіб; перебуває на обліку станом на 05.01.2019 — 177 осіб.

Під час доповіді Марина Полякова зауважила, що для профілактики насильства в сім`ї, організована тісна співпраця з представниками міського відділу у справах сім’ї, молоді та спорту, служби у справах дітей, в ході яких опрацьовані та узгоджені спільні дії щодо виконання вимог законодавства. При виїзді на сімейно-побутові конфлікти з особами, які вчинили домашнє насильство проводиться профілактична бесіда про неприпустимість вчинення насильства, у разі необхідності складається адміністративний протокол. Зазначена категорія громадян ставиться на профілактичний облік, в подальшому вони періодично відвідуються за місцем мешкання, з ними проводяться бесіди.

Також в разі підтвердження факту домашнього насильства та складення адміністративного протоколу протягом доби проводиться взаємне інформування про встановлені факти насильства. Міністерством соціальної політики України та НПУ розроблено проект нормативно-правового акту щодо затвердження порядку оцінки ризиків вчинення домашнього насильства та вживаються заходи щодо подання його в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. Спеціальних захід — терміновий заборонний припис стосовно кривдника — уповноваженими підрозділами органів НПУ може бути застосований до кривдника лише, коли цей правовий акт буде чинним.

Під час роботи Координаційної ради кожен із присутніх на засіданні взяв активну участь у обговоренні питань порядку денного. За результатами засідання Координаційної ради вирішено посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо явища насильства серед населення міста, а також щодо норм чинного законодавства.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради