У бібліотеці для дітей № 1 відбулись зустрічі з митцями України

У лютому – березні бібліотека для дітей № 1 стала учасником інтерактивного культурно-освітнього проекту «Жива бібліотека». Це спільна громадська ініціатива «Культурно-освітньої фундації «Лібері Лібераті» та шести бібліотек Донецької і Луганської областей, яка реалізується за підтримки Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI) і фінансується Агентством США з Міжнародного розвитку (USAID). Суть її полягає у тому, що «книгою» є не просто друковане видання, а людина — відомий письменник, художник чи музикант.

Протягом двох місяців у бібліотеці для дітей № 1 відбулись чотири зустрічі з митцями України: художниками, акторами, режисерами, громадськими активістами, письменниками та музикантами. Під час зустрічей, учнівська молодь міста мала змогу познайомитися із поетами та письменниками — Жаком Жаб’є, Олексієм Чупою, Остапом Микитюком, Євгенією Чуприною, Сергієм Гридіним. Підлітки із захопленням задавали питання про життя й творчість, розпитували про нові книги та ділилися своїми успіхами у написанні віршів.

Цікавими були розмови із художником Дмитром Раковим, акторами Катаріною Срібницькою та Володимиром Клименко, режисером Данилою Слюсарем, учасниками АТО Миколою Рябушко та Назаром Іваськевичем. Мова з гостями йшла про живе: про реалії сьогодення на сході України, про налагодження діалогу між людьми в умовах війни, про бачення культурними діячами подолання тих складних проблем, які стоять перед нами.

Заключна зустріч проекту відбулася 26 березня в день відкриття тижня дитячого читання. Дві години спілкування із письменниками пролетіли непомітно. Сергій Гридін, автор відомих книжок для підлітків «Не такий», «Не-ангел», «Незрозумілі» та дитячої трилогії про комп’ютерного вірусу Федька, поділився з юними читачами своїми планами на майбутнє, розповів їм про те, як створював свої твори. Із захопленням також слухали Євгенію Чуприну. А завершилася кожна зустріч з митцями автографами та фотосесіями.

Слід зазначити, що всі зустрічі супроводжувалися елементами декламування уривків з творів, театралізованими постановками, виконанням пісень на вірші запрошених поетів. Найактивнішими були учні ліцею «Гарант», ЗОШ № 8, № 14. Розмови «за живе» насправді були живі та щирі.

Відділ культури Лисичанської міської ради