Директор Лисичанського міського Палацу культури Ганна Рясна стала учасницею міжнародного обміну

30 серпня Польсько-українською радою обміну молоддю, молодіжною організацію «СТАН» та ГО «Ком’юніті плюс» було відібрано 14 культурних активістів зі всієї України для участі в міжнародному обміні «8 причин бути активними!/8 reasons to be active!» до складу яких увійшла директор Лисичанського міського Палацу культури Ганна Рясна.

Проект є частиною довготривалого проекту «Захисники демократії/ Democracy Defenders». Завдання обміну — допомогти активній молоді осмислити, які навички кожному з них приносить участь у громадському і професійному житті. А також поглибити зв’язки між українським і польським громадським культурним сектором.

З 9 по 16 вересня учасники обміну жили у гостьовому домі в селищі Мужасіхле, що розкинулось у горах Татрах поміж Закопаним і Татранською Буковиною. Свіже повітря, гірські краєвиди, віддаленість від міської метушні — саме те, що допомогло вирватись із коловороту проектів та усвідомити свою участь у громадській діяльності, відтак, розпочати новий етап суспільного і професійного життя.

Велику увагу учасниками обміну було приділено дослідженню питань освіти, культури, мистецтва, підприємства, спорту, неприбуткових організацій, підтримці людей з інвалідністю Польщі. Під час довготривалих дискусій аналізували, як створювалися, розвивалися і функціонували підприємства, створені у Варшаві. Створено прекрасні плакати, в яких була викладена інформація про економіку, підприємства України та Польщі. На плакатах можна було побачити види діяльності, потенційні пріоритети, структуру працівників, плани маркетингової діяльності та інші, не менш важливі аспекти. А також розвиток підприємств, їх співпраця з компаніями та клієнтами з України.

Воркшоп дозволив краще зрозуміти проблеми освіти, культури, що існують в обох країнах та знайти шляхи їх вирішення під час обговорення наших сильних і слабих сторін.

Найвизначнішою пам’яткою був український вечір, на якому наші співвітчизники традиційно зустрічали польських друзів з хлібом та сіллю. Клімат цілого вечора зберігався в дуже сімейній атмосфері. Красиві вишиті костюми, ручної роботи вінки та українська традиційна музика створили особливий вечір.

В перервах навчання, завжди був час для прогулянок в живописному місті Мужасіхле. Як виявилося, спільна прогулянка — один з найкращих способів інтеграції та розваг.

Всі учасники обмінної подорожі увійшли до всеукраїнської мережі активістів, які просувають міжкультурний діалог в Україні та поза її межами.

Відділ культури Лисчанської міської ради