У закладах культури Лисичанської міської територіальної громади вшанували пам’ять жертв голодоморів

 У закладах культури Лисичанської міської територіальної громади з метою вшанування пам’яті жертв голодоморів, поглиблення знань про ці трагічні події та причини і наслідки трагедії, проведено низку заходів.

Так, у Лисичанському міському краєзнавчому музеї відбувся вечір історичної правди «Запали свічку пам’яті». Під час заходу присутні переглянули відеопрезентації та ознайомилися з тематичною виставкою плакатного матеріалу «Голодомор. Хроніка комуністичної інквізиції».

Окрім того, у музеї-філії історії лисичанського содового заводу відбулася година пам’яті «Квітка незабудька — не забудь про Голодомори в Україні» та майстер-клас для школярів з виготовлення синьо-жовтої незабудки — символічної квітки пам’яті. Далі, спільно з працівниками бібліотеки-філіії № 9, проведено годину пам’яті «Голод 33-го — біль душі і пам’ять серця».

Також, у клубі смт.Вовчоярівка проведено вечір пам’яті «Скорботної свічі вогонь не згасне» разом з працівниками музею-філії лисичанського склозаводу. На заході діти мали змогу переглянули фрагменти з документальних стрічок «Голод 33 року» та «Спогади очевидців голодомору 1932-33 рр.». Вечір завершився виконанням малюнків на тему голодомору.

До тематичних заходів долучилися і бібліотеки-філії Лисичанської центральної бібліотечної системи. В них відбулися історичні презентації: години пам’яті «Голод 33-го — біль душі і пам’ять серця» та «Сльоза омиває душу», відео-реквієми «Вічні дзвони голодомору» та «Незгасне свічка болю і скорботи», подорож у минуле «Голодомор: почути через мовчання», акція — свіча пам’яті «Злочин проти нації», показ документально-хронікальних фільмів «Голод — 33» та «Жорна».

Разом з тим, у соціальній мережі facebook на сторінках закладів культури, проведено сумісні перегляди документальних стрічок «Пам’ять — голоду, пам’ять серця» та «Терни лихоліття»; історичний відео-хронограф «Землі моєї біль і жаль» та відео-презентацію «Біль нашої землі».

Зазначимо, голодне лихоліття 1932-1933 рр. — не просто історичне минуле, а фізична і духовна рана українського народу, що не гоїться, яка пекучим болем пронизує пам’ять багатьох поколінь. Кожен із нас повинен знати масштаби цієї трагедії, внаслідок якої померли мільйони людей і не тільки знати і пам’ятати, а й передавати це іншим. Під час заходів хвилиною мовчання було вшановано пам’ять всіх загиблих під час цієї масштабної трагедії.

Відділ культури Лисичанської міської ВЦА