21 листопада - День Гідності та Свободи

21 листопада українці святкують День Гідності та Свободи. У цей день по всій території України, вже традиційно, відзначають роковини початку двох революцій — Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

Ця визначна подія є наступником Дня свободи, який раніше щороку відзначався 22 листопада (після подій Помаранчевої революції). А вже 13 листопада 2014 року Президент України підписав указ, згідно якого 21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи.

Згідно з Указом Президента України День Гідності та Свободи встановлено з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження і донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також перекази належної поваги патріотизму і мужності громадян, які восени 2004 року і в листопаді 2013 року — лютому 2014 з’явилися на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави і її європейського вибору

У цей день українці віддають данину громадянського подвигу, патріотизму і мужності людей, які виступили на захист демократичних цінностей, відстояли національні інтереси і європейський вибір нашої країни. Ми, українці, повинні усвідомлювати, що лише в єдності дій можемо досягти величної мети — побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.