Біорізноманіття та сталий туризм

Цього року, 22 травня, світ відзначатиме Міжнародний день біорізноманіття, проголошений Генеральною Асамблеєю Організацій Об’єднаних Націй у 2000 році на честь прийняття 22 травня 1992 року Конвенції про біорізноманіття.

Міжнародний день біорізноманіття, це ще одна нагода звернути увагу широкої спільноти на актуальні проблеми збереження біорізноманіття, визначення його ролі у нашому повсякденному житті.

Тема цьогорічного Міжнародного дня біорізноманіття: «Біорізноманіття та сталий туризм».

Туризм вважається однією з найпотужніших індустрій світу та є джерелом доходів та робочих місць у багатьох країнах світу.

Ця галузь економіки розвивається дуже динамічно і є важливим елементом соціально-економічного розвитку. Сьогодні бізнес обсяг туризму дорівнює або навіть перевершує експорт нафти, продуктів харчування або автомобілів.

Але попри динамічний розвиток і зростання економіки, він також має свої негативні наслідки для природного середовища: забруднення води, ґрунтів і океанів, зміна клімату, неефективне використання джерел енергії, руйнація пам’яток природи, знищення біорізноманіття тощо.

Біологічне різноманіття України охороняється як національне надбання. Збереження та стале використання біорізноманіття є невід’ємною умовою сталого розвитку держави та визначено однією з пріоритетних складових екологічної політики.

Ми маємо докласти максимум зусиль аби зберегти те природне багатство, яке сьогодні ще маємо!

Нагадаємо, Конвенція про біорізноманіття була відкрита для підписання на Саміті Землі у Ріо-де-Жанейро у 1992 році та набула чинності у грудні 1993 року. Україна підписала Конвенцію у 1992 році, ратифікувала у 1994. 192 країни та Європейський Союз є сторонами Конвенції.

Конвенція про біорізноманіття — міжнародна угода щодо збереження біологічного різноманіття, сталого використання його компонентів та рівного розподілу вигод від використання генетичних ресурсів. Конвенція розроблена та прийнята для відповіді на всі загрози біорізноманіттю та екосистемним послугам, включаючи загрози від зміни клімату, шляхом наукових досліджень, розробленням інструментів стимулів та процесів, передачі технологій та практик та повного та активного залучення відповідних зацікавлених сторін, включаючи місцеві спільноти, молодь, неурядові організації, жінок та бізнес.