19 травня - День пам'яті жертв політичних репресій

Щороку в травні в Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій (у третю неділю травня — відповідно до Указу Президента України від 21 травня 2007 року № 431). Цього року він припадає на 19 травня. Це День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні в наслідок політичних репресій сталінського режиму. У 2019 році виповнюються 82-ті роковини початку Великого терору — масових політичних репресій 1937-1938 років.

Як відомо, 2 червня 1937 було прийнято постанову Політбюро ЦК ВКП (б) ПБ-51/94 «Про антирадянські елементи», відповідно до якого 5 серпня 1937 вийшов наказ НКВС СРСР № 0044, який поклав початок масових репресій. Вже до середини листопада 1938 року без суду було винесено 681692 смертних вироки, які виконувалися негайно. Більше 1,7 млн. людей було відправлено в табори. На Україну припала приблизно п’ята частина загальносоюзних арештів і розстрілів. Терор носив цілеспрямований, організований характер, уразив практично всі верстви українського народу — інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, та найбільше вдарив по селянству.

Щороку в День пам’яті жертв політичних репресій по всій Україні проводяться різноманітні заходи, присвячені пам’яті про ці страшні події. Адміністрацією Президента України рекомендовано вжити заходів щодо забезпечення 19 травня 2019 року приспущення Державного Прапора України на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, а також забезпечити обмеження проведення розважальних заходів, внесення відповідних змін до програм місцевого радіо і телебачення.