18 травня - День Європи

День Європи — це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права та враховує інтереси всіх учасників. Однак у деяких країнах їх два: 5 та 9 травня.

Перша дата пов’язана зі створенням 5 травня 1949 року Ради Європи, яка є відкритою міжнародною організацією для всіх європейських держав. Статут Ради Європи початково підписали 10 держав. Сьогодні до її складу входять 47 країн. У 1995 році Україна також увійшла до складу Ради Європи.

9 травня 1950 року, в Парижі, міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості, що становили основу нарощування військової техніки, в нову наднаціональну модель життя. Завдяки такому симбіозу економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі. Ці підвалини спільної справи вибудувалися в спільний «Європейський дім» у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані, де вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати День Європи.

Так народилася нова, унікальна, мирна і успішна модель співіснування народів великої частини світу, що ґрунтується на принципах співробітництва, взаємоповаги і взаємопідтримки, свободи, верховенства права і демократії.

Щоб не накладати і не асоціювати святкування цього дня з Днем перемоги, в Україні прийнята своя дата. З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. Слід відзначити, що Україна — єдина держава, яка святкує День Європи, не будучи дійсним членом Європейського Союзу.

У 2019 році День Європи в Україні припадає на 18 травня.

Відзначення Дня Європи в нашій державі — це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

У березні 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про підтвердження курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу та першочергові заходи у цьому напрямі», в якій підтвердила мету українців бути у Європейському Союзі. Було також відзначено, що Україна як європейська держава, яка поділяє спільну історію та цінності з країнами Європейського Союзу, має право подати заявку на набуття членства у Європейському Союзі відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз.

У 2014 році була підписана та ратифікована Угода про асоціацію між Україною та ЄС, а відтак утворилися партнерські відносини між сторонами. Україна сприйняла укладення Угоди як черговий крок на шляху до досягнення кінцевої мети європейської інтеграції — набуття повноправного членства України в Європейському Союзі.

Україна працює і розвивається в цьому напрямі — усвідомлено і цілеспрямовано. Економічно європейський напрям — це прагнення до вільної торгівлі та ринкового розвитку народного господарства, з погляду науки — бажання інтегруватися в загальноєвропейську і світову науково-дослідницьку мережу, почуватися гідними і повноправними відкривачами і дослідниками.