26 квітня - 34-та річниця аварії на ЧАЕС та Міжнародний день пам'яті про чорнобильську катастрофу

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) 26 квітня 1986 року — найбільша в історії людства техногенна катастрофа, що поставила перед людським суспільством безліч проблем, які й досі повністю не вирішені. Сумарна радіація ізотопів, що спалахнули у повітря в 30-40 разів перевищила викинуті під час вибуху атомної бомби в Хіросімі.

Потужний хімічний нічний спалах на четвертому енергоблоці ЧАЕС спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинної зали. Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до ранку. Проте, у середині самого четвертого блоку пожежу вдалося ліквідувати лише через кілька тижнів, коли більша частина графіту згоріла.

У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Найбільше постраждало місто Прип’ять.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й багатьох європейських країн — Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим — сьомим рівнем небезпеки.

До теперішнього часу не існує єдиних точних даних щодо кількості людей, які загинули чи згодом померли від наслідків вибуху на ЧАЕС. Смертельні дози радіації отримали працівники електростанції та пожежники. Більшість з них поховано на Митинському кладовищі в Москві. Кожне тіло загерметизовано бетоном, оскільки випромінює сильний радіаційний фон.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом». За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин, які складаються із залишків зруйнованого реактора. З міркувань безпеки 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. Водночас об’єкт «Укриття», зведений у 1986 році, поступово руйнувався.

У 2016 році 4-й енергоблок ЧАЕС був накритий нової аркою. Об’єкт «Укриття-2» став найбільшою рухомою наземною конструкцією.

8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією проголосила 26 квітня — Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу.

Чорнобиль — це страшний, повчальний урок для всього людства, який змушує замислитися над мірою відповідальності за свої рішення. Трагедія вплинула на мільйони доль, призвела до екологічних, соціально-економічних та медичних наслідків не тільки в Україні, але і в Європі в цілому. Її фатальне відлуння і зараз відбивається на здоров’ї людей.

Історія подолання наслідків страшної катастрофи заслуговує того, щоб люди знали і пам’ятали подвиг військовослужбовців, пожежників, будівельників, енергетиків-атомників, інженерів-конструкторів, тисяч добровольців, які рятували світ від радіаційного лиха заради нинішнього і прийдешніх поколінь. Пам’ятаємо їх невмирущих героїчний вчинок!