14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Щороку 14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який встановлений згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня 1986 року було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС.

Одна з найбільших катастроф в історії людства, як відомо, сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильської атомній електростанції, розташованій поблизу міста Прип’ять Київської області. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили за це власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом». Під ним залишилося паливо, а також значна кількість радіоактивних речовин, які складаються із залишків зруйнованого реактора. З міркувань безпеки 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. Водночас об’єкт «Укриття», зведений у 1986 році, поступово руйнувався.

У 2004 році було проведено тендер на проєктування і спорудження нового «саркофагу» — Нового безпечного конфайнменту (НБК), будівництво якого розпочалось у 2012 році. 29 листопада 2016 року об’єкт «Укриття» було накрито Аркою Нового безпечного конфайнменту. 10 липня 2019 року Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» ввело в експлуатацію комплекс НБК. За задумом проєктувальників, нова споруда буде працювати до ста років.

За час, що минув з моменту катастрофи, пройдено складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне — найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС. Їх подвиг неможливо переоцінити — як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Героїзм, патріотизм і професійна майстерність ліквідаторів перевірені часом.

Нехай завжди поруч з ними буде людська подяка за добрі справи! Нехай серця людей ніколи не збідніють на вдячність та чуйність, а гуманізм і доброчинність стануть підґрунтям для якісних змін у ставленні до рятівників сучасної цивілізації.