ПАМ'ЯТАЙМО! 26 квітня 2021 року: 35-і роковини Чорнобильської катастрофи

Минуло 35 років з моменту аварії на Чорнобильській атомній електростанції — найбільшої в історії людства техногенної катастрофи, яка вплинула на мільйони доль, призвела до екологічних, соціально-економічних та медичних наслідків не тільки в Україні, а й в Європі в цілому. Її фатальне відлуння і зараз відбивається на здоров’ї людей.

26 квітня 1986 року о 01:23 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що а 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі у 1945 році.

Чорнобильська катастрофа настільки глобальна, що їй присвоїли максимальний 7-ий рівень небезпеки за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Ця аварія призвела до забруднення понад 145 тис. км2 території України, Білорусії та Російської Федерації. Внаслідок катастрофи постраждало близько 5 млн людей, забруднено радіоактивними нуклідами близько 5 тис. населених пунктів цих трьох країн. Із них в Україні — 2218 селищ та міст із населенням близько 2,4 мільйона. Вплив Чорнобильської катастрофи відчули на собі Швеція, Норвегія, Польща, Великобританія та інші країни. Радіоактивні ізотопи переміщувалися на тисячі кілометрів від ЧАЕС і в травні 1986 року спостерігалися в усіх країнах північної півкулі, на акваторіях Тихого, Атлантичного та Північного Льодовитого океанів.

Чорнобиль — це страшний, повчальний урок для всього людства, який змушує замислитися над мірою відповідальності за свої рішення.

 

У 2016 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня — Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу.

В цей день наша країна та весь світ вшановує подвиг пожежників, персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, медиків, вчених, будівельників та добровольців, які відправились на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність та високий патріотизм, зупиняючи ядерну катастрофу. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації. Сьогодні вони для нас — символ безмежної мужності та героїзму.

Неможливо повернутися назад та запобігти тому, що трапилося, є тільки шанс більше ніколи не повторювати помилку.

Пам’ятаємо про невмирущий героїчний вчинок тих, хто врятував світ — ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС! Їхній подвиг назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу!

Лисичанська міська військово-цивільна адміністрація