15 травня – День Європи

 День Європи – свято, що відзначається в Україні щорічно у третю суботу травня, починаючи з 2003 року.

Відзначення Дня Європи в Україні – це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

Стратегічний курс України на євроінтеграцію затверджений Указом Президента України «Про День Європи». Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

 

Відзначення Дня Європи в Україні – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невіддільною частиною європейської цивілізації. Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи.

13 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про підтвердження курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу та першочергові заходи у цьому напрямі», якою підтверджується незворотність курсу України на європейську інтеграцію, метою якої є набуття членства в Європейському Союзі.

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

У 1985 році на саміті Європейського Союзу у Мілані було прийнято рішення стосовно відзначення Дня Європи.

На сьогодні День Європи поряд з єдиною європейською валютою євро, синім прапором на якому зображено коло золотих зірок, та гімном є політичним символом та атрибутом Європейського Союзу.

Головною метою святкових заходів у рамках відзначення Дня Європи в країнах ЄС є поширення ідеї європейської ідентичності серед громадян Європейського Союзу, утвердження спільних європейських цінностей.

Основна ідея – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності та громадянства, має відчути себе вільним у «Європейському домі».