У Лисичанську проведено просвітницький захід для співробітників міської військово-цивільної адміністрації

 Сьогодні, 30 липня, начальник Управління регіонального представництва у Донецькій та Луганській областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Дворнік та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Луганській області Ольга Бакуліна провели правоосвітній захід «Актуальні питання реалізації законодавства у сфері доступу до публічної інформації» для співробітників Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області.

Метою заходу було роз’яснення законодавчих аспектів щодо недопущення порушень конституційних прав громадян на звернення та інформацію.

 Ольга Бакуліна поінформувала про повноваження покладені на інститут Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, основні завдання та функції працівників регіональних представництв та роз’яснила роль інституції Омбудсмана у сфері контролю за виконанням розпорядниками інформації вимог закону «Про доступ до публічної інформації».

Регіональний координатор розповіла про національне та міжнародне законодавство, яким регулюються відносини у сфері доступу до публічної інформації, нагадала про обов’язки, що покладені на представників органів влади, як розпорядників інформації, та про особливості обчислення строків обробки інформаційних запитів. Також серед розглянутих питань – юридичні наслідки порушення вимог законодавства у сфері доступу до публічної інформації, у тому числі юридична відповідальність.

 Олександр Дворнік, наголосив на необхідності дотримання розпорядниками порядку, строків та форми при наданні відповідей на запити та звернення громадян, на виключному переліку підстав відмови в задоволенні запитів, обов’язку посадових осіб, у разі відмови в задоволенні заяви чи скарги роз’яснити порядок оскарження прийнятого рішення. А також приділив особливу увагу питанням, з якими стикаються розпорядники інформації під час практичного застосування Закону України «Про звернення громадян» та «Про доступ до публічної інформації». Він розповів про кращі практики опрацювання інформаційних запитів, зокрема, про те, як надавати інформацію з обмеженим доступом.

Працівники Офісу Омбудсмана відповіли на численні запитання слухачів та надали контакти для звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.