14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

 Шановні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та мешканці Лисичанської міської територіальної громади!

14 грудня день, коли Українська держава вшановує героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та 35-ті роковини від дня катастрофи планетарного масштабу.

Починаючи з 2006 року цього грудневого дня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. 35 років тому силами понад 600 тисяч ліквідаторів за рекордно короткий термін, 206 днів, було побудовано об’єкт «Укриття». Це перша захисна споруда, яка дозволила забезпечити зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. З того часу зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища.

У 2019 на Чорнобильській атомній електростанції завершено встановлення нового саркофага над старим об’єктом «Укриття». Новітній безпечний утримувач розрахований на 100 років і покликаний забезпечувати захист навколишнього середовища від подальшого потрапляння до нього радіоактивних речовин.

Сьогодні ми висловлюємо велику шану ліквідаторам Чорнобильської катастрофи. Людям, чий подвиг є яскравим прикладом самопожертви та самовідданості. Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони зупинили невидимого і дуже підступного ворога. На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, а багатьох не стало згодом.

Тож у День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч, хто відвів біду від прийдешніх поколінь. Щиро вдячні всім, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Шановні ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС!

Бажаємо вам і вашим близьким міцного здоров’я та життєвої енергії, щастя та миру, добра і злагоди. Нехай завжди поруч з вами буде людська повага за ваші вчинки.