Цілістпрямованість - запорука успіху

Ми хочемо поділитися історією, яка доводить, що отримати грантову підтримку цілком реально. Головне — мати ідею, трохи сміливості та бажання рухатися до своєї мети.

Багато внутрішньо переміщених осіб з окупованих територій змогли започаткувати власний бізнес під час воєнного стану завдяки отриманню грантових коштів. Серед них і наша лисичанка – Марина Тихонова – творча, талановита та цілеспрямована людина.

Незадовго до окупації м.Лисичанська пані Марина зі своєю родиною була вимушена переїхати до м.Дніпра. Вона зіткнулась з багатьма труднощами, як і інші ВПО. Але проблеми та скрута не змусили опустити руки, а навпаки підштовхнули до рішучих дій, а саме: започаткувати власну справу – створення ательє пошиття та ремонту готового одягу.

Але що робити, якщо все обладнання залишилось в рідній домівці, а на придбання нового немає коштів?

Треба було діяти тут і зараз! Пані Марина взяла участь у проєкті «Я знаю, ти можеш!», який реалізовувався Елеос-Україна, у партнерстві з організацією KWB Koordinierungsstelle Weiterbildung und Beschäftigung e. V. (Німеччина), за сприяння Федерального міністерства закордонних справ Німеччини Auswärtiges Amt. Цей проєкт допомагає жінкам-вимушеним переселенкам пройти навчання й отримати базові знання та вміння для того, аби створити власний бізнес та стати фінансово незалежними. Результат участі у тренінгах виявився приємним! Бізнес-план щодо реалізації бізнес-ідеї був відзначений членами журі як найкращим серед запропонованих бізнес-планів інших учасниць та посів перше місце. Це був лише початок – отримання першої грантової підтримки. На грантові кошти було придбано промислову швейну машину, парову промислову праску і розкрійний ніж. Так у пані Марини з’явилася можливість приймати замовлення на пошив одягу.

Результатом участі у проєкті від Міжнародної гуманітарної організації Mercy Corps (США) стало отримання грантових коштів на придбання промислової дошки для прасування, розпошивальної машини і приладдя для шиття (голки, ножиці, лінійки, лекала).

Пані Марина постійно бере участь у тренінгах та проєктах, які сприяють розвитку малого бізнесу.

«Дякую всім донорам за надану можливість започаткувати свій бізнес, бо обладнання дуже дороговартісне і я б сама не змогла його придбати. За допомогою цього обладнання я маю змогу працювати, надавати послуги людям, а також допомагати нашим пораненим. З осені минулого року я долучилась до волонтерської організації «Швейна рота», яка відшиває одяг для поранених бійців. За донати прибається тканина і фурнітура. Волонтерки шиють та займаються ремонтом одягу для поранених військових», - розповідає Марина Тихонова.

Вже рік, як пані Марина є волонтеркою Червоного Хреста, де проводить заняття із психологічної підтримки для дітей ВПО.

Так, для отримання допомоги від міжнародних донорів необхідно докласти значних зусиль. Але те, що це реально і найголовніше – ефективно, свідчить історія успіху нашої землячки.

Сподіваємось, ця історія надихне вас. І бажання зробити перший крок до мрії переважить сумніви. А ще пам'ятайте, найкращий час для нового — зараз. Адже довкола багато можливостей — не пропустіть свою!