Делегація Луганської області взяла участь у VІ Міжнародному ветеранському форумі "Україна. Захисники. Майбутнє"

Роль ветеранів у реалізації політики, світовий досвід реалізації ветеранської політики через залучення ветеранів до ухвалення рішень та їх імплементації, а також формування системи переходу від військової служби до цивільного життя – було обговорено під час дискусійних панелей форуму.

«З війни завжди повертаються іншими, ніж ішли на неї. І тому це особливо складно – після всього, через що пройшов, після всього, що довелося пережити, після всіх втрат, які бачив. Особливо складно будувати життя. Але ви герої! Ви потрібні Україні! Кожен і кожна, хто б’ється заради України, хто наближав і наближає перемогу України», - зазначив у зверненні до ветеранської спільноти Президент України Володимир Зеленський.

Урядовці представили пакет рішень щодо провадження нової державної ветеранської політики, основою якої мають стати адаптація, реабілітація та створення широкого простору можливостей для самореалізації захисників, а не просто виплата грошової допомоги.

Зокрема, передбачається перегляд підходів до роботи військово-лікарських комісій та медико-санітарних експертних комісій: принцип «Довідки ходять за військовими», максимальна цифровізація, залучення якнайбільшої кількості цивільних медзакладів у цей процес.

Триває створення інституту «Помічника ветерана» за принципом «Рівний – з рівним». До цієї роботи залучатимуть, насамперед, захисників, захисниць та членів їхніх родин. Планується створення спеціальних сервісних офісів у справах ветеранів, які координуватимуть виконання державних та місцевих програм підтримки.

Особлива увага буде приділена питанням економічної активності ветеранів, яким держава запропонує нові можливості в освіті, працевлаштуванні та у створенні власного бізнесу.