Лисичанський центр науково-технічної творчості учнівської молоді долучився до проекту «Від мрії до дії»

Сьогодні ми зіткнулися з ситуацією, яка є вкрай драматичною. Ідеологія «життя заради світлого майбутнього» виявилася повністю зруйнованою протягом дуже короткого періоду. Але й уміння повноцінно, повнокровно жити без «казки» не сформувалось. Ця ситуація, складна навіть для дорослих, виявилась надскладною кризовою для підлітків і юнацтва. В результаті у багатьох з них виникає або повна розгубленість перед сьогоднішнім і завтрашнім днем, або бажання урвати від життя якомога більше, і негайно. У молодих формується і комплекс неповноцінності, який буквально роз’їдає душу дитини і штовхає до спотворених форм протесту — хуліганства та ін. 95% підлітків ніде подітися у вільний час. І сьогодні ситуація не лише не покращується, а навіть погіршується, оскільки багато гуртків, секцій стали платними, відтак і недоступними багатьом учням.

«Нещодавно в Одесі ми дали старт проекту «Від мрії до дії». Його мета — профілактика правопорушень серед неповнолітніх за допомогою різних активностей. Він реалізовуватиметься в низці пілотних областей України», — зазначила перший заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова, під час свого робочого візиту на Луганщину.

У рамках проекту Головним територіальним управлінням юстиції у Луганській області були організовані ряд тренінгів для учнів закладів загальної середньої освіти Луганської області, з метою запобігання правопорушень шляхом підвищення здатності молодих людей формувати здорові й мирні стосунки з однолітками.

Взяти участь у заходах щодо залучення підлітків, схильних до правопорушень запросили й директора Лисичанського центру науково-технічної творчості учнівської молоді Ларису Лисицьку.

Напередодні свята Великодня пані Лариса провела майстер-клас з писанкарства для дітей, схильних до правопорушень, та поранених бійців, які проходять лікування та реабілітацію у Сєвєродонецькому шпиталі. У майстер-класі взяла участь пані Олена Сукмакова та очільники управління юстиції в Луганській області.

Майстер-клас виявився дуже натхненним. Підлітки з великою увагою слухали пані Ларису, а потім зосереджено розписували писанки. Це заняття так захопило їх, що час пройшов непомітно. Поранених бійців теж зацікавив творчий процес. Але деякі з них, у зв’язку з пораненням, не мали змоги повністю самостійно виконувати роботу. Тоді їм на допомогу прийшли діти. Під час заняття склалася дуже тепла та невимушена атмосфера. «Дуже приємно було спостерігати за спільною працею дітей та дорослих, — каже пані Лариса, — це один з найкращих майстер-класів цього року».

По закінченні майстер-класу всі учасники висловили загальну думку: «Ми у захваті від заняття та від майстрині!»

Безумовно, організація змістовного доступного дозвілля для підлітків сприятиме заповненню вільного часу та відверне увагу дітей від протиправних дій. Але ця проблема глибока і вирішувати її треба спільними силами багатьох служб та на державному рівні в цілому.

За матеріалами Лисичанського центру науково-технічної творчості учнівської молоді