Завершуємо навчальний рік дистанційно

 З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби та враховуючи епідеміологічну ситуацію в державі, Міністерство освіти і науки України планує завершення навчального року в дистанційному режимі. Про це йдеться у листі МОН від 16 квітня 2020 року №1/9-213 «Щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 навчального року».

Відповідно до вимог статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту» навчальний рік у закладах загальної середньої освіти повинен завершиться не пізніше 1 липня. Учнів 4-х та 9-х класів у 2019-2020 навчальному році звільнили від державної підсумкової атестації. Тільки випускники 11-х класів складатимуть ДПА у форматі ЗНО, яке в залежності від епідеміологічної ситуації відбудеться у терміни, визначені МОН України та Українським центром оцінювання якості освіти.

Цього навчального року рекомендовано оформити свідоцтва про здобуття базової середньої освіти випускників 9-х класів, свідоцтва досягнень учнів 1-х - 2-х класів, табелі навчальних досягнень учнів 3-х -8-х та 10-х класів до 15 червня 2020 року. Видача випускникам 9-х класів свідоцтв здійснюватиметься за окремими графіком, розробленим керівниками шкіл з урахуванням протиепідеміологічних вимог.

МОН пропонує не проводити масові заходи, у тому числі останні дзвоники та випускні вечори.

У вересні 2020 року закладам освіти рекомендовано організувати у 2-х - 11-х класах вхідне оцінювання учнів, щоб діагностувати рівень навчальних досягнень за попередній рік та планувати подальшу роботу з матеріалу, який учні вивчали дистанційно.

Виходячи з таких рекомендацій МОН України стає зрозуміло, що учні 1-х - 8-х та 10-х класів за парти цього навчального року, мабуть, уже не повернуться.

Сьогодні заклади загальної середньої освіти нашого міста з метою повноцінного завершення навчального року, виконання календарно-тематичних планів з навчальних предметів вибудовують власну модель поточного, семестрового та річного оцінювання навчальних досягнень учнів у дистанційному режимі, враховуючи способи організації дистанційного навчання в школі та рекомендації МОН.

Поточне оцінювання вчителі здійснюють в усній і письмовій формах, використовуючи інтернет-платформи Google Клас, Naurok, Moodle, Learning Apps, відеоінструменти Skype, Zoom, текстові редактори Word. Завдання надсилаються на електоронну пошту, Viber, закриту групу Facebook тощо.

Укладаються графіки дистанційних тематичних контрольних робіт з метою недопущення перевантаження учнів і раціонального використання часу. Якщо з навчального предмета не передбачені тематичні підсумкові роботи, підсумкове оцінювання здійснюється за результатами поточного оцінювання.

Семестрове та річне оцінювання також буде проводитися віддалено, з використанням інтернет-технологій.

Результати оцінювання навчальних досягнень учнів будуть повідомлятися індивідуально і не підлягатимуть оприлюдненню.

Відділ освіти Лисичанської міської ради