Я маю право на свободу об'єднання у громадські організації

В рамках реалізації Всеукраїнського просвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право», однією з цілей якого є підвищення юридичної грамотності населення України, Головне територіальне управління юстиції у Луганській області повідомляє, що для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів, фізичні особи та/або юридичні особи приватного права можуть об’єднуватись та створювати громадські об’єднання.

Право на свободу об’єднання у громадські організації України для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення економічних, соціальних, культурних та інших інтересів закріплено Конституцією України.

Громадське об’єднання — це добровільне об’єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Громадське об’єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка.

Громадська організація — це громадське об’єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Громадська спілка — це громадське об’єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами (учасниками) можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи.

Громадські організації утворюються і діють на принципах:

— добровільності;

— самоврядності;

— вільного вибору території діяльності;

— рівності перед законом;

— відсутності майнового інтересу їх членів (учасників);

— прозорості, відкритості та публічності.

Для того, щоб зареєструвати громадську організацію необхідно здійснити 5 простих кроків:

1. Підготувати статут громадської організації (перелік відомостей, які мають міститись у статуті громадської організації, визначені в статті 11 Закону України «Про громадські об’єднання»).

2. Провести установчі збори засновників громадської організації:

— мінімальна кількість засновників — 2;

— засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації — 14 років;

— документи для державної реєстрації необхідно подати протягом 60 днів з моменту проведення установчих зборів засновників.

3. Підготувати пакет документів для державної реєстрації:

1) Заява про державну реєстрацію створення юридичної особи (форма заяви затверджена наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 № 3268/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 листопада 2016 року за № 1500/29630, із змінами).

2) Заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими відповідно до законодавства, — за бажанням заявника.

3) Документ, що підтверджує створення громадського об’єднання — протокол установчих зборів засновників.

Протокол установчих зборів засновників підписується головуючим та секретарем установчих зборів засновників.

Невід’ємною частиною протоколу установчих зборів засновників є реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах засновників.

Вимоги до відомостей, які мають міститись у протоколі установчих зборів засновників громадської організації, визначені в статті 9 Закону України «Про громадські об’єднання».

4. Статут громадської організації (прошитий, пронумерований та підписаний засновниками громадської організації).

5. Відомості про керівні органи громадської організації (ПІБ, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку).

6. Відомості про особу (осіб), яка має право представляти громадську організацію для здійснення реєстраційних дій (ПІБ, дата народження, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку).

4. Подати документи для державної реєстрації до:

— Головного територіального управління юстиції у Луганській області;

— Центрів надання адміністративних послуг районних державних адміністрацій (тільки для громадських об’єднань із статусом юридичної особи);

— Місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (тільки для громадських об’єднань із статусом юридичної особи).

5. В межах трьох робочих днів отримати відповідь.

Результат надання адміністративної послуги, виписку та статут можна отримати за кодом доступу, що міститься на описі документів, який видається під час прийняття документів для державної реєстрації за посиланням: https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch/.

За результатами розгляду документів державним реєстратором може бути прийняте рішення про:

— державну реєстрацію;

— зупинення розгляду документів;

— відмову в державній реєстрації.

Строк розгляду документів — не пізніше трьох робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації.

За державну реєстрацію створення громадських організацій адміністративний збір не справляється.

Головне територіальне управління юстиції у Луганській області