Щодо роз'яснення стосовно приведення газу до стандартних умов для побутових споживачів

 

Температура зовнішнього середовища впливає на об’єм газу, який надходить до споживача по газопроводах в різні пори року. Він стискається взимку і розширюється влітку. Тому, щоб правильно порахувати обсяг спожитого газу, його потрібно приводити до єдиних для всіх стандартних умов згідно з розділом XV Кодексу ГРС.

 

 

Статтею 1 розділу I ЗУ «Про ринок природного газу» визначено, що природний газ перебуває у газоподібному стані за стандартних умов (тиск - 760 міліметрів ртутного стовпа і температура - 20 градусів за Цельсієм) і є товарною продукцією.

Регулятором (НКРЕКП) в пункті 5.3 Договору передбачено, що за розрахункову одиницю розподіленого та спожитого природного газу береться один кубічний метр (м куб.) природного газу, приведений до стандартних умов, визначених в Кодексі газорозподільних систем.

Питання приведення обсягів спожитого природного газу до стандартних умов врегульовано розділом XV Кодексу ГРС, про що зазначено в абзаці другому пункту 3 глави 1 розділу IX Кодексу ГРС.

Так, пунктом 6 глави 1 розділу XV Кодексу ГРС, в свою чергу, визначено, що для проведення розрахунків по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, коефіцієнт приведення до стандартних умов (k) необхідно визначати за відповідними додатками до Методики приведення об`єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України № 116 від 26.02.2004 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 19.03.2004 року за № 346/8945 (Методика № 116).

Відтак, нормами Кодексу та Типового договору, які затверджені Регулятором (НКРЕКП), встановлено обов`язок оператора ГРМ проводити розрахунки по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, шляхом приведення об`єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу.

По всім запитанням ви можете звернутись в абонвідділи Лисичанського МРУЕГГ за адресами:

- м. Лисичанськ, вул. Газовиків, буд.22;

- м. Лисичанськ, кв. Центральний, буд.8.

Графік прийому населення в абонвідділі Лисичанського УЕГГ:

Понеділок, вівторок, середа, четвер — з 8-00 до 16-00 (перерва з 12-00 до 12-45)

П'ятниця — неприйомний день

З першого по четверте число кожного місяця включно — неприйомні дні.

Додатково додоється:

Додаток до пп. 5.1.1, 5.1.2 “Методики приведення об'єму природного газа до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу” Коефіцієнти коригування для Луганської області.