Щодо підготовки енергетичних господарств, підприємств до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021р.р.

 Керівникам підприємств, установ та організацій – споживачам теплової енергії

(Споживач теплової енергії - фізична або юридична особа, яка використовує теплову енергію на підставі договору, а саме - договору купівлі-продажу теплової енергії, (крім споживачів житлово-комунальних послуг). Споживачі теплової енергії, які мають на балансі тепловикористальні установки (теплові пункти, теплові мережі, тощо), нагляд за яким буде здійснюватися Держенергонаглядом щодо додержання вимог нормативно-правових актів, нормативних документів з питань технічного стану теплових, тепловикористальних установок та мереж, їх експлуатації, проектування, будівництва, підтвердження готовності до роботи, користування енергією у сфері теплопостачання.

Інформаційний лист

Для організації належної та своєчасної підготовки енергетичного господарства підприємств, установ та закладів, які знаходяться у Вашому управлінні (підпорядкуванні), до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 років, Управління Державної інспекції енергетичного нагляду України у Луганській області вважає за необхідне звернути Вашу увагу, що тільки своєчасно розпочата та організаційно забезпечена робота може гарантувати його стале функціонування в зимовий період.

Експлуатація енергетичних установок електричної та теплової енергії має бути організована у відповідності з вимогами чинних нормативних документів, при цьому роботи з підготовки енергетичних господарств до осінньо-зимового періоду мають особливу важливість. Тому інспекція Держенергонагляду рекомендує при підготовці відповідних заходів врахувати та забезпечити до початку осінньо-зимового періоду виконання таких основних робіт:

- ремонтів обладнання електроустановок, устаткування теплових установок та мереж у необхідних обсягах;

- приведення схем електропостачання до нормального режиму роботи, передбаченого проектними рішеннями;

- укомплектування аварійного запасу обладнання, запасних частин та матеріалів, інструментів, знаряддя, засобів захисту, теплого спецодягу;

- підготовку машин та механізмів до робіт в умовах понижених температур;

- випробування та налагодження обладнання електроустановок, устаткування теплових установок та мереж в необхідних обсягах;

- промивання устаткування та трубопроводів теплових мереж, індивідуальних теплових пунктів (ІТП) систем теплопостачання;

- розроблення експлуатаційних режимів роботи систем теплопостачання, а також заходів з їх забезпечення;

- перевірку пристроїв релейного захисту та автоматики;

- перевірку технічного стану індивідуальних теплових пунктів (ІТП), елеваторних вузлів, насосних агрегатів, водопідігрівачів, вузлів обліку теплової енергії, контрольно-вимірювальних пристроїв та автоматики;

- гідропневматичну, а у разі необхідності - хімічну промивку внутрішніх систем теплопостачання;

- теплоізоляції споруд, інженерних об'єктів до вимог нормативної та проектної документації, що повинно забезпечити належний тепловий опір огороджувальних конструкцій, вікон, дверей в опалювальний сезон;

- перевірку захисту засобів обліку електричної та теплової енергії до роботи в умовах низьких температур;

- організацію перевірки знань у осіб відповідальних за експлуатацію та технічний стан теплоенергетичного обладнання;

- протиаварійних тренувань з відповідним персоналом;

- комплектації робочих місць персоналу оперативною та технічною документацією;

- організацію введення в дію протиаварійних заходів у разі їх застосування в установленому порядку;

- у разі необхідності перегляд Актів аварійної, екологічної та технологічної броні електропостачання;

- перегляд та внесення, за необхідності, змін до договорів на енергопостачання (теплопостачання), а також перевірку відповідності вимог Положення про оперативну взаємодію з місцевою енергопостачальною (теплопостачальною) організацією.

Впровадити в дію, наказом по підприємству (установі), «Інструкцію з обліку та розслідування технологічних порушень в роботі енергетичного господарства споживачів», затверджену наказом Мінпаливенерго України від 04.08.2006р. №270, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 22.08.2006р. за № 993/12867.

На кожному підприємстві, установі та організації, виходячи з місцевих умов, повинні бути розроблені та введені в дію конкретні організаційні та технічні заходи (далі – Заходи), які в обов'язковому порядку повинні включати наведені вище роботи з конкретизацією обладнання, термінів виконання та осіб, відповідальних за їх виконання.

Нагадування:

 Відповідно до вимог Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду, затверджених спільним наказом Міністерства палива та енергетики України і Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 10.12.2008р. №620/378, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 31.12.2008 р. за №1310/16001, підприємства, установи та заклади зобов’язані до 15.06.2020р. надати до Управління Державної інспекції енергетичного нагляду України у Луганській області заходи та копії розпорядчих документів, якими ці заходи вводяться в дію.

За підсумками проведеної роботи на підприємстві, для оцінки готовності (перевірки) теплових господарств, будівель, споруд до роботи в опалювальний період, у суб'єктів господарювання які споживають теплову енергію згідно з договором для потреб опалення, вентиляції та ГВП (споживач), створюється комісія за участю представника Управління Державної інспекції енергетичного нагляду України у Луганській області, яка складає Акт готовності енергетичного господарства до опалювального періоду не пізніше 25.09.2020р.

Окремо надаємо основні умови, щодо підписання Акта готовності теплового господарства підприємства до роботи в опалювальний період (додаток № 1 до інформаційного листа).

Інформацію просимо надавати у сканованому вигляді на електрону адресу: luhanska@sies.gov.ua.

Управління Державної інспекції енергетичного нагляду України у Луганській області

Вложения:
Скачать этот файл (Dodatok_1.docx)Dodatok_1.docx[Основні умови щодо підписання акту стану готовності теплового господарства в опалювальний період]