Щодо програми стимулювання економіки, яка допоможе подолати негативні наслідки пандемії COVID-19

 Сьогодні Україна, як і весь світ, зіткнулася з новим викликом - пандемією гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), яка змусила значно скоригувати пріоритети державної політики, аби не допустити поширення захворювання та врятувати життя людей. Для цього Кабінетом Міністрів України було впроваджено жорсткі обмежувальні заходи, спрямовані насамперед на мінімізацію поширення COVID-19 шляхом уникнення масових скупчень людей (далі - обмежувальні заходи), які дали можливість державі доволі успішно впоратися з поширенням захворювання.

Разом з тим вжиття обмежувальних заходів для порятунку людських життів вкрай негативно вплинуло на діяльність бізнесу. Велика кількість підприємств різних секторів економіки зіткнулася з неможливістю провадити господарську діяльність, втратила доходи та опинилася на межі закриття. Діяльність інших підприємств була суттєво обмежена.

Саме тому сьогодні Україні потрібна ефективна програма стимулювання економіки, яка допоможе подолати негативні наслідки пандемії COVID-19 з найменшими втратами та скористатися новими можливостями для забезпечення довгострокового сталого економічного зростання.

Так, 27 травня поточного року, на засіданні Кабінету Міністрів України було затверджено Державну програму стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на 2020—2022 роки.

Метою Програми є впровадження протягом 2020 - 2022 років комплексної системи нових можливостей стабілізації та сталого розвитку економіки України і підвищення рівня зайнятості населення шляхом збереження існуючих і стимулювання створення нових високопродуктивних робочих місць з гідними умовами праці.

Постанова КМУ від 27 травня 2020р. №534 «Про затвердження Державної програми стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на 2020 - 2022 роки»