30 липня - Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Щороку увесь світ відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який проголошено 30 липня Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році.

Торгівля людьми – це сучасне рабство. Торгівля людьми може відбуватися в різних формах, зокрема в сексуальній експлуатації, примусовій праці, експлуатації в домашньому господарстві, усиновленні (удочерінні) з метою наживи, залученні в боргову кабалу, примусовому втягненні у зайняття жебрацтвом, тощо.

Жертвами торгівлі людьми можуть бути люди різного віку, статі та соціального статусу. Найбільш уразливими є жінки та дівчата, особи похилого віку, особи з інвалідністю, діти без супроводу.

У зв'язку з воєнними діями на території України питання протидії торгівлі людьми є особливо актуальним, адже мільйони людей змушені покинути свої домівки та евакуюватись на інші безпечні території, за кордон, що в свою чергу спричиняє умови для потрапляння в ситуацію з торгівлею людьми.

Поінформованість та обізнаність громадян, самобезпека здатні вберегти від потрапляння у небезпекову ситуацію та не стати жертвами торгівлі людьми.