Сказ - це небезпечно!

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі сказом, який святкується 31.07.2015 р., необхідно нагадати про складну ситуацію в місті щодо захворюваності сказом тварин та необхідність проведення атирабічної допомоги населенню.

Кількість осіб, що звернулися за антирабічною допомогою в м. Лисичанську з приводу пошкоджень тваринами, за 8 місяців 2015 року становить 173 особи, з них 94 особам призначені профілактичні щеплення. Зареєстровано 2 випадки сказу тварин (собака та кіт) в місті Лисичанську та 2 випадки сказу тварин (лисиця та кіт) в Попаснянському районі. Регуляція чисельності безпритульних тварин не проводиться в місті з березня 2010 року. Крім того, непроста ситуація в Луганській області ускладнює боротьбу зі сказом ще більше. Так, в зоні АТО заборонене полювання на лисиць, регуляція численності їх не проводиться, що приводить до створення природних осередків сказу.

Що таке сказ? Це — вірусна хвороба, що вражає нервову систему людини і тварин. Без профілактичних щеплень у людей воно завжди закінчується смертю. Зараження сказом відбувається при укусі або подряпинах, завданих хворим тваринам. Крім того, ослизнення хворою твариною свіжих ран і порізів на шкірі людини також веде до передачі вірусу.

На прикладі останнього випадку сказу тварини у собаки хочеться зупинитись детальніше. В м. Лисичанську в одному з домів кв. 40 років Перемоги собака загинула від сказу, укуси отримали 5 дорослих та 3 дітей. На даний час всі постраждалі почали отримувати курс антирабічних щеплень. Але звернулись за допомогою пізно на 3-10 день з моменту укусу. У зв’язку з реєстрацією вогнища сказу у місті було проведено засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Лисичанському міськвиконкомі, за рішенням якої було організовано два пункти щеплення для тварин. В цих пунктах проводяться щеплення тварин проти сказу. Вони розташовані за адресами: місто Лисичанськ, квартал Дружби народів, 2 та вулиця К. Маркса, 133а.

Телефони для довідок:7-54-06,7-58-61.

Допомога особам, які постраждали від спілкування з тваринами (укуси, ослизнення та інше), здійснюється:

— дітям в Луганській обласній дитячій клінічній лікарні м. Лисичанська

— дорослим в центральній міській лікарні (відділення термінової невідкладної медичної допомоги).

Звертатися за медичною допомогою необхідно відразу після укусу, а тварина повинна бути оглянута ветеринарним лікарем, який спостерігає за нею 2 тижні. У тому випадку, коли тварина невідома, загинула або зникла під час нагляду, постраждалому призначається курс щеплень проти сказу.

Щеплення це єдиний засіб порятунку від сказу!Лікувально-профілактичні щеплення проводять у день звернення, а потім на 3, 7, 14, 30, 90 дні після укусу.

ШАНОВНІ ВЛАСНИКИ ТВАРИН! Своєчасно робіть домашнім (собаки, кішки) та свійським тваринам щеплення від сказу. Виводити собак на прогулянки дозволяється тільки на короткому повідку, а собак бійцівської породи або великих — у наморднику, і оберігати їх від контактів з безпритульними тваринами. При перших проявах ненормальної поведінки тварини ізолюйте її від оточуючих і зверніться до ветеринарного лікаря. Пам’ятайте, що в поширенні сказу бездомні собаки і кішки грають основну роль. Поповнюючи загін бродячих тварин, ви створюєте величезну небезпеку не тільки для оточуючих, але і для себе.

Не дозволяйте дітям спілкуватися з чужими собаками і кішками.

Остерігайтеся тварини, поведінку і зовнішній вигляд якої здається Вам ненормальним.

При виявленні факту заходу дикої тварини в населений пункт обов’язково телефонуйте лікарю ветеринарної медицини, який прийме всі необхідні заходи щодо попередження поширення сказу серед тварин.

Сказзанадтострашне захворювання, щоб ставитисядо ньогобезтурботно. Його можна тільки попередити. На теперішній час лікування цього захворювання не існує.

Пам’ятайтепро це!

Лисичанське міськрайонне Управління Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області

Управління ветеринарної медицини в м. Лисичанську

КУ «Територіальне медичне об’єднання м. Лисичанськ»