Про стан боргів із виплати заробітної плати по м. Лисичанську на 01.12.2009 року

За оперативними даними моніторингу загальний обсяг невиплаченої заробітної плати по підприємствах м.Лисичанська протягом листопада 2009 року скоротився на 3333,9 тис. грн. або 20,6% і станом на 01.12.2009 року складає 12853,9 тис. грн.

Найбільша частка боргу припадає на підприємства-банкрути - 53,5% (6873,4 тис. грн.), відсоток боргів з оплати праці по економічно активних підприємствах в загальній сумі боргу становить 46,3% (5955,8 тис. грн.), по економічно неактивних підприємствах – 0,2% (24,7 тис. грн.).

Аналіз стану розрахунків із виплати заробітної плати на підприємствах міста свідчить, що скорочення заборгованості із заробітної плати протягом листопада поточного року обумовлено головним чином зменшенням боргів саме на економічно активних підприємствах. Так, у порівнянні з даними на 01.11.2009р. сума боргу в цій категорії зменшилась на 3314,7 тис. грн. або 35,8%, а кількість підприємств-боржників скоротилась на 8 одиниць. В повному обсязі ліквідована заборгованість на ЗАТ «Лисичанський склозавод «Пролетарій», ТОВ «Галімпекс-фабрика ялинкових прикрас», ПП «Ресурс», ВАТ «Лисичанська сода», ПП «Лисспецбудмонтаж» та ін.

Протягом листопада 2009 року спостерігається зниження заборгованості із заробітної плати (на 19,2 тис. грн. або 0,3%) і на підприємствах у відношенні яких реалізується процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

На рівні даних попереднього місяця залишається борг економічно неактивних підприємств.

На подолання негативних тенденцій з питань погашення заборгованості із заробітної плати направлена робота міської комісії з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати та іншим соціальним виплатам. У листопаді 2009 року у ході засідань заслухано 9 звітів керівників, представників підприємств-боржників з оплати праці, з них 2 підприємства протягом листопада ліквідували заборгованість в повному обсязі на загальну суму 454,8 тис. грн.

Управлінням праці та соціального захисту населення забезпечується проведення щотижневого моніторингу стану погашення заборгованості із заробітної плати, результати якого свідчать про часткове погашення боргів і протягом грудня місяця. Так, за даними на 22 грудня 2009 року, загальна заборгованість з оплати праці порівняно з 1 грудня зменшилась на 1794,9 тис. грн., за рахунок часткового скорочення боргів на економічно активних підприємствах, і становить 11059,0 тис. грн. Сума невиплаченої своєчасно заробітної плати працівникам економічно активних підприємств становить 4160,9 тис. грн. проти 5955,8 тис. грн. на 01.12.2009 року (зниження на 30,1%).

Робота по погашенню заборгованості із заробітної плати на підприємствах міста триває та знаходиться на постійному контролі виконкому міської ради. З метою забезпечення ліквідації зарплатних боргів в повному обсязі на економічно активних підприємставх міста до кінця року очікуємо від роботодавців-боржників рішучих дій, спрямованих на забезпечення дотримання конституційних гарантій працівників на своєчасне одержання винагороди за працю.

 

Начальник Управління праці та соціального
захисту населення Лисичанської міської ради  О.А. Бєлан