Обережно - кліщі!

З настанням весни нас непереборно тягне на лоно природи, в ліс, на берег річки і на дачу або просто в парк, щоб насолодитись спілкуванням з природою. Однак не можна забувати, що в підстилці, в траві, на гілках кущів і дерев нас може чекати дуже небезпечний ворог-кліщ.

Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт. Для нашої місцевості — це хвороба Лайма.

Іксодовий кліщовий бореліоз (ІКБ) або хвороба Лайма почав реєструватися у Луганській області з 2002 року. Захворювання має явно виражену сезонність, найбільша кількість випадків захворювання реєструється у квітні — серпні місяці, оскільки пов’язані з укусами кліщів у весняно — літній період. Так у місті Лисичанську у 2015 році було зареєстровано 4 випадки хвороби Лайма, а у 2016 році — 1 випадок.

Захворювання характеризується різноманітністю клінічних проявів, серед яких найбільш характерні ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця. На місці присмоктування кліща в середньому через 7-10 днів виникає почервоніння, яке розповсюджується периферично і формується еритема із середнім діаметром 10-15 см. Еритема має характерний вигляд: червона по периферії, а центральна частина — світліша. Еритема може бути єдиною ознакою гострого періоду, але частіше її супроводжують нездужання, слабкість, м’язові і суглобові болі. Температура тіла зазвичай не висока, але може досягати 39-40 0С.

Основний шлях інфікування — при укусі кліщами. Напади кліщів на людей реєструються на протязі року з максимальною активністю у травні.

Найчастіше кліщі прикріплюються до людини в лісі, на дачі, городах, коли доторкаєшся до кущів, дерев або сідаєш на траву. Крім того, кліщі можуть бути занесені в житло з букетом квітів, свіжим сіном, собакою чи іншими тваринами.

Як захистити себе від нападу кліщів?

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:

— одягатися в світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів. Голову слід покривати головним убором;

— проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

— звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;

— вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;

— якщо разом з вами на природі перебував ваш пес — його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;

— використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.

При укусі кліщами необхідно звернутися за медичною допомогою. Лікар — інфекціоніст при необхідності призначає профілактичний курс лікування для попередження виникнення захворювання.

Будьте обережні і тоді відпочинок на природі залишить Вам тільки приємні спогади!