Що робити при тепловому та сонячному ударі

Літо в розпалі, і спекотні дні стають справжнім випробуванням для тих, хто не має змоги заховатися від «пекельного асфальту і бетону». Висока температура повітря — неабияке навантаження на людський організм. У спеку зростає небезпека теплового та сонячного ударів, які стаються внаслідок перегріву. Часто лікарі прирівнюють сонячний удар до теплового, тому що у них схожі симптоми і прояви, тільки при сонячному ударі наслідки значно гірші і необхідно більше часу для відновлення організму.

Основними ознаками теплового або сонячного удару є: почервоніння обличчя та шкіри тіла, різка слабкість, холодний піт, розширення зіниць, задишка, сонливість, сильний головний біль, запаморочення, потемніння в очах, частий і слабкий пульс, підвищення температури тіла (іноді до 40°С), у важких випадках судоми, втрата свідомості, нудота, блювання тощо.

Що ж робити при тепловому чи сонячному ударі? При перших ознаках теплового чи сонячного удару слід викликати екстрену медичну допомогу. До приїзду лікаря потрібно перемістити потерпілого в тінь або подалі від прямої дії джерела тепла, під голову покласти валик та звільнити потерпілого від одягу, що стискує. При можливості накрити тіло вологою прохолодною тканиною або простирадлом, прикладати до лоба і під потилицю холодні компреси (рушник, змочений холодною водою, шматочки льоду), охолодження не повинно бути різким і швидким. Якщо людина в свідомості − потрібно дати прохолодне пиття. При втраті свідомості потерпілому треба дати понюхати ватку, змочену нашатирним спиртом. Ці поради — лише домедична допомога. Варто викликати «швидку», оскільки тільки медики можуть точно визначити, наскільки тяжкий стан постраждалого.

Як запобігти тепловому (сонячному) удару? Потрібно уникати фізичної активності в занадто спекотні дні і в години активного сонця з 11.00 до 16.00. Слід захищатися від сонця, надівши головний убір та носити одяг світлих тонів з добре провітрюваних, натуральних тканин (бавовна, льон, вовна). Пити велику кількість рідини (1,5-2 л на день), що добре втамовує спрагу (вода, компот, морс, квас). Відкривати вікна, використовувати вентилятори та кондиціонери для підтримки постійної циркуляції повітря в закритих приміщеннях. Слід уникати переїдання. Відмовитись від вживання алкоголю.

Пам’ятайте, в усіх випадках перегрівання організму треба терміново звернутися за допомогою до лікаря. Бережіть своє здоров’я та життя!

Старший інспектор відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Микола Петренко

Майстер в/н Лисичанських міських курсів НМЦ ЦЗ та БЖД Луганської області Аліна Гальченко