Повитиця - бур'ян-паразит

Повитиця польова — однорічна рослина-паразит, яка не маючи ні коренів, ні справжніх листків, кріпиться до рослини-господаря за допомогою спеціальних органів і живиться за її рахунок.. Сходи повитиці польової з’являються в травні, коли добре прогріється повітря і ґрунт. Проростки у вигляді блідо-жовтого вусика роблять кругові рухи проти годинникової стрілки, поки не обплетуть кількома витками зелену рослину, прикріплюються до неї за допомогою присосок і висмоктують із рослини поживні речовини. Пізніше повитиця утворює численні пагони, якими обплітає дикі або культурні рослини. Одна рослина повитиці може заплести до 200 інших рослин. Стебла у повитиці польової нитковидні, гіллясті, жовті або жовто-гарячі. Квітки зібрані в густі клубочки білого або зеленувато-білого кольору. Плід — коробочка, в якій знаходиться дуже дрібне шорстке насіння. Розмножується повитиця насінням і відрізками стебла, які дуже добре приживаються. Одна рослина може дати до 30 тис. насінин, які зберігають схожість у ґрунті до 6, а іноді до 25 років.

Це дуже злісний бур’ян-паразит засмічує посіви багаторічних і однорічних трав, узбіччя доріг, береги річок, населені пункти, залізничні колії. Суцільна маса повитиці у вигляді густого сплетіння з тонких нитковидних стеблин спричиняє повне відмирання культурних рослин і втрату врожаю, вона уражує картоплю, томати, буряк, моркву, петрушку, цибулю, бур’яни. Найбільшої шкоди повитиця наносить посівам люцерни, іноді кількість насінин повитиці польової в партії люцерни в декілька раз перевищує кількість насіння люцерни. На повитиці розвивається багато шкідників: довгоносики, попелиці, голуб’янки. Крім того вона може переносити віруси: мозаїки цукрового буряку, томатів, жовтухи айстр. Цей бур’ян отруйний для худоби, у коней може викликати тяжкі хронічні захворювання і навіть з летальними випадками. Особливо проявляються отруйні властивості повитиці підчас цвітіння і утворення насіння.

Основними заходами боротьби є недопущення проникнення повитиці на незасмічені землі. При виявлені — негайно знищити (скосити, зібрати у закриту тару, винести з поля і спалити), не допускати цвітіння і утворення насіння. Необхідно ретельно перевіряти насіннєвий матеріал на виявлення насіння повитиці.

На Україні цей бур’ян виявлено у 19 областях.

З метою локалізації та ліквідації карантинного організму — повитиці на території міста Лисичанська введено карантинний режим. Це рішення прийнято у відповідності з розпорядженням голови державної адміністрації — керівника цивільної адміністрації від 20 липня 2018 № 553.

Зокрема, карантинний режим введено на вулицях Малиновського та Гора Попова.

Головний спеціаліст відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Ірина Жуган

Майстер в/н Лисичанських міських курсів НМЦ ЦЗ та БЖД Луганської області Ірина Гордієнко