Що потрібно знати про небезпеку від укусу кліща

З початку весни і до тривалої теплої осені в природі спостерігається активність кліщів. Є два виражених піки активності – в квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду, але як правило, їх менше в суху жарку погоду і більше в прохолодну, похмуру.

Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в громадському транспорті, якщо поряд є попутники, які повертаються з лісу. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, домашніми улюбленцями. Причепившись до одягу людини, кліщі переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, пахвами, в паховій області. Тому, повернувшись додому, треба обов’язково оглянути себе на наявність кліщів. Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, його слід зняти як можна швидше.

Але що для цього потрібно? Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження. Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю.

Насамперед треба не гаяти часу та звернутися до травмпункту або найближчого медичного закладу, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть необхідні рекомендації. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: повільно викрутіть разом з хоботком, ухопивши його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Обертати кліща потрібно проти годинникової стрілки, інакше лапки з гачечками можна обірвати. Не рекомендується змащувати кліща олією, чи іншими маслянистими речовинами, від який кліщ задихається, в результаті мертвого кліща  буде важко видалити.

Що треба знати, щоб не померти від укусу, щоб захистити себе від нападу кліщів необхідно дотримуватись наступних правил: одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором; проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям; під час мандрівок фахівці рекомендують триматися середини стежки. Звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25м місце для привалів, нічного сну на природі; вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів; якщо разом з вами на природі перебували ваші домашні улюбленці – їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання; використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.

Головний спеціаліст відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Лисичанської міської ради Микола Петренко

Майстер в/н курсів 3 категорії м. Лисичанська НМЦ ЦЗ та БЖД Луганської області Ірина Гордієнко