Європейський тиждень імунізації: «Вакцина працюює для всіх: щеплений - захищений!»

Вакцина діє: захистимося разом! З 21 по 26 квітня 2020 року в Україні, триває Європейський тиждень імунізації. Цей захід за ініціативою Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) проводиться з 2006 року.

За даними ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті від дифтерії, краснухи, паротиту, кору, правця, кашлюку, краснухи та інших захворювань.

Імунізація — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційних хвороб, зазвичай, шляхом введення вакцини. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від певної інфекції або хвороби.

Як наголошують у МОЗ, в Україні наявна достатня кількість вакцин, щоб охопити імунізацією всі вікові групи населення, які цього потребують. У попередні роки рівень вакцинації в Україні впав до неприйнятно низького рівня, як через відсутність достатньої кількості вакцин протягом останніх років, так і через поширення небезпечних міфів та антинаукових припущень, що вакцинація, начебто, непотрібна або шкідлива.

Щеплення — це єдиний надійний захист від небезпечних хвороб. Перелік цих захворювань залежить від злободенності інфекції, її загрози для здоров’я населення, епідемічної ситуації, рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, а також від економічного добробуту країни.

В Україні, відповідно до Національного календаря щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду та затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, обов’язкова безкоштовна вакцинація від 10 інфекційних захворювань: поліомієліту, кашлюку, дифтерії, правцю, туберкульозу, кору, вірусного гепатиту В, паротиту, краснухи, гемофільної інфекції.

Крім обов’язкових щеплень від зазначених інфекцій, існують також вакцини проти інших інфекцій, щеплення якими доцільно при ускладненні епідемічної ситуації, або проводиться за особистим бажанням громадян. Щоб вакцинуватися, необхідно звернутися до сімейного лікаря, який вас огляне та пояснить все, що цікавить, а також повідомить, коли потрібно робити наступне щеплення.

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я населення — всіх разом і кожного окремо — залежить також від рівня охоплення вакцинацією в країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоб рівень вакцинації населення досягав 95-98%.

Захищайте себе та членів своєї родини — вакцинуйтеся!

І пам’ятайте: вакцини безпечні і якісні, вакцини — захищають!

Лисичанська міськрайонна філія державної установи «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України»