Й знов про пожежі

Людям властиво робити необдумані вчинки, які в майбутньому можуть призвести до непередбачених наслідків.

Здавалося б, що з того, що хтось викинув недопалок або запалений сірник на узбіччя з вікна машини? Або жбурнув скляну пляшку з-під пива?

Але навіть такі «дрібниці» можуть завдати клопоту рятувальникам і «вилитись» у серйозні матеріальні збитки для всього регіону в цілому. А в деяких випадках ціною такої легковажності може стати людське життя.

Загоряння може статися навіть через розбиту пляшку, так як бите скло, кинуте на сонячне місце, може сфокусувати сонячний промінь у вигляді спалахуючої лінзи. Кинутий запалений сірник може перетворитися в масштабну пожежу, вогонь може поширитись на довколишні села або ліси.

Як правило, саме у спекотні літні місяці і стаються наймасштабніші пожежі. У таку спеку досить найменшої іскри, і полум’я змітає все на своєму шляху.

Тому ми закликаємо всіх жителів, а також керівників підприємств і організацій посилити контроль за протипожежним режимом. Особливу увагу слід приділити керівникам об’єктів і споруд, що розташовані поблизу лісових масивів. Для запобігання пожежам від палаючої трави або стерні, слід завчасно провести роботи зі створення протипожежних смуг, очищення території від сухої трави і горючого сміття. Категорично забороняється спалювати траву і розводити багаття поблизу полів, лісів і житлових масивів. Це стосується і жителів сіл, дачників.

Необхідно гасити палаючу траву або стерню за допомогою води або збивати вогонь зламаними гілками. Якщо відчуваєте, що самостійно не впораєтесь, — повідомте про те, що трапилось за номером «101».

Давайте не будемо забувати про те, що пожежу легше попередити, аніж докладати титанічних зусиль для її ліквідації, ризикуючи життям людей.

Виставний В.М., головний спеціаліст відділу з питань цивільного захисту населення Лисичанської міської ради

Гордієнко І.М., ст. майстер виробничого навчання курсів ЦО міста Лисичанська