Щоб відпочинок був лише приємним

Прийшло довгоочікуване літо — пора відпочинку. Для більшості людей відпочинок пов’язаний з купанням, та іншими розвагами на воді. Життя без води неможливе. Усім нам хочеться зробити відпочинок незабутнім. Але щоб спогади були виключно приємними, не слід вважати час відпустки часом без правил і законів, коли задля розваги можна все, або майже все. Вода рятує від літньої спеки, притягує своєю прохолодою. Але ж головне не лише поїхати на відпочинок з гарним настроєм, а й повернутися з іще кращим. На відпочинку завжди треба пам’ятати про безпеку. Вода не пробачає необережним та безтурботним.

Всі ми знаємо, що вода чудовий спосіб оздоровлення організму та підвищення працездатності. Людина, втомлена від спеки, після купання в річці, озері або морі почуває свіжість, бадьорість та силу. Але вода може бути чудовим способом оздоровлення тільки за умови розумної поведінки на ній.

Нажаль, кожен рік в літку на водоймах України гинуть люди. Досвід свідчить що нещасні випадки частіше всього трапляються через порушення правил поведінки на воді. Кожен повинен пам’ятати, що вода помилок не пробачає. Як свідчить статистика, в період купального сезону спостерігається тенденція збільшення нещасних випадків, в тому числі і на воді. В період літніх канікул сумну статистику поповнюють діти, залишені без нагляду..

Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання задоволення від відпочинку.

Запам’ятайте простіші правили поведінки на воді, які треба виконувати на відпочинку:

  • не купайтеся на необладнаних пляжах;
  • не запливайте за обмежувальні буї;
  • нетреба входити у воду в стані алкогольного сп’яніння;
  • у воду треба заходити повільно, дозволяючи тілу звикнути до зміни температури повітря та води;
  • не переоцінюйте свої сили. Страшна статистика свідчить, що тонуть навіть ті, хто дуже добре вміє плавати;
  • не запливайте далеко. Ніколи не плавайте самі, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;
  • обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах та надувних іграшках. Вітром або течією їх може віднести далеко від берега;
  • вчити плавати дітей повинні інструктор або батьки;
  • не залишайте дітей без догляду. Секунда може забрати життя малечі. не дозволяйте дітям купатися самим;
  • не купайтеся у штормову погоду.
  • не дозволяйте грубих ігор на воді.

Як бачимо, правила елементарні, вони не потребують докладання якихось особливих зусиль чи матеріальних витрат. Дотримуйтесь цих простих правил, і ви уникнете нещастя.

Будьте обережні, бережіть своє життя і життя своїх близьких!

Завідувач курсів ЦО м. Лисичанська Луганської області І.В.Вибач

Фахівець І категорії відділу з питань ЦЗН Лисичанської міської ради Подолюх В. І.