Питання - відповідь

Порядок отримання спадщин від нерезидента на території України

  • ЗАПИТАННЯ: Яким чином оподатковується вартість спадщини (подарунка), отриманої фізичною особою — нерезидентом від фізичної особи — нерезидента на території України?
  • ВІДПОВІДЬ: Будь — який об’єкт спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця — нерезидента, оподатковується за ставками 15(20)%, визначеними п. 167.1 Податковим кодексом України (ПКУ) (пп..174.2.3 ПКУ). Пунктом 174.3 ПКУ передбачено, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягають оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців — нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Відповідальність податкового агента у разі сплати податку на доходи

  • ЗАПИТАННЯ: Чи застосовується відповідальність до податкового агента у разі сплати податку на доходи (ПДФО) та подання витягів розрахунку за ф.№ 1ДФ за місцезнаходженням юридичної особи, а не за місцем знаходження відокремлених підрозділів?
  • ВІДПОВІДЬ: У разі сплати податку на доходи та подання витягів податкового розрахунку ф.№ 1ДФ за місцезнаходженням юридичної особи, а не за місцем знаходження відокремлених підрозділів, не уповноважених нараховувати (сплачувати) ПДФО, до податкового агента застосовується фінансова та адміністративна відповідальність і нараховується пеня.

Звітність з екоподатку

  • ЗАПИТАННЯ: Чи подається податкова декларація екологічного податку з додатками, якщо у звітних періодах поточного року суб’єкт господарювання не мав об’єктів оподаткування ( не здійснював викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів)?
  • ВІДПОВІДЬ: Платник екологічного податку, який у звітних періодах поточного року не мав об’єкта оподаткування (не здійснював викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів), зобов’язаний за ці звітні періоди (квартали) подавати податкову декларацію екологічного податку без відповідних додатків крім випадків якщо він повідомив відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення про те, що з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів, склавши заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку та відповідно має право не подавати податкові декларації.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську