Державна податкова інспекція відповідає на запитання

Які ставки податку на доходи фізичних осіб та військового збору?

Громадянами, які зобов’язані подавати річну декларацію та які мають право подати декларацію добровільно, що до доходів, отриманих у 2016 році, застосовуються наступні ставки податку на доходи фізичних осіб:

18 відсотків бази оподаткування щодо:

— доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 — 167.5 ст. 167 Податкового кодексу України (далі — ПКУ)) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами;

— перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, визначеної у підпункті 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 цього розділу, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом;

— пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у підпункті 167.5.2 пункту 167 статті 167).

5 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV ПКУ.

0 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV ПКУ.

Ставка військового збору становить 1,5 відсотків від об’єкта оподаткування збором за доходами, визначеними ст.163 ПКУ. Разом з тим, п.п. 1.7 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ звільнено від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Чи необхідно реєструватись підприємцем громадянину, який надає в оренду особисте майно?

Відповідно до статей 319 та 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм пункту 170.1 Податкового кодексу України без реєстрації орендодавця як фізичної особи — підприємця.

В якому випадку виникає обов’язок подання декларації про майновий стан і доходи?

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

— при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи);

— при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

— при отриманні іноземних доходів та в інших випадках, передбачених законодавством.

Який термін подання податкової декларації?

Декларація про майновий стан і доходи подається до 3 травня поточного року. Платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2016 року, можуть подати податкову декларацію — по 31 грудня (включно) 2017 року.

Хто вважається членом сім’ї першого ступеня споріднення?

Відповідно до підпункту 14.1.263 Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Які терміни сплати податкового зобов’язання, визначеного у декларації?

Cума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації про майновий стан і доходи, сплачується громадянами самостійно до 01 серпня 2017 року.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську