ДПІ відповідає на запитання

Запитання: Яким чином фізична особа — підприємець, може подавати податкову звітність в електронному вигляді?

Відповідь: Для того щоб подавати податкову звітність в електронному вигляді необхідно отримати Електронний цифровий підпис та встановити необхідне програмне забезпечення. Електронний цифровий підпис (далі — ЕЦП) можна отримати в будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів на території України. Надання послуг Електронного цифрового підпису може бути на платній або безкоштовній основі. Різниці між платним і безкоштовним ключем для подання звітності немає.

Серед програмного забезпечення можна обрати безкоштовний веб-сервіс ДФС «Електронний кабінет платника податків», через який надсилати податкову звітність та обмінюватись інформацією з ДФС.

Після отримання ЕЦП необхідно укласти з територіальним органом ДФС за основним місцем обліку договір «Про визнання електронних документів». Договір слід підписати, використовуючи ЕЦП посадової особи та печатки (за наявності) та надіслати до ДФС засобами програмного забезпечення. Якщо платник перебуває на обліку як платник окремих податків в декількох контролюючих органах, то для подання податкової звітності в електронному вигляді такий платник має укласти договір з контролюючим органом, в якому знаходиться на обліку.

Після відправки звітів платнику надходить квитанція № 1 про прийняття такого звіту шлюзом ДФС із зазначенням дати отримання.

Після цього надсилається квитанція № 2 про результати обробки звіту (його прийняття або відмову у прийнятті) з реєстраційний номером та датою прийняття.

Договір про визнання електронних документів розглядається органами ДФС протягом 5 днів, причому звітність можна подавати тільки після укладання такого договору (після отримання позитивної квитанції № 2).

Запитання: Як скористатися електронним сервісом «Електронний кабінет платника податків» маючи електронний ключ Приватбанку?

Відповідь: Веб-сервіс «Електронний кабінет платника податків» розміщений на офіційній веб-сторінці Державної фіскальної служби за посиланням: http://sfs.gov.ua/ .

Треба зайти на головну сторінку, під розділом «Головні новини», віднайти та обрати пункт «Електронний кабінет платника» (пункт «Вхід до особистого кабінету»).

На сторінці буде запропоновано обрати Центр сертифікації ключів, в якому отримали ЕЦП (у зазначеному випадку це АЦСК ПАТ КБ «Приватбанк»).

Далі слід вказати розміщення особистого ключа керівної особи (оптичний диск, змінний носій, папка на комп’ютері/смарт-пристрої) та ввести пароль до ключа (натиском директорії «Зчитати» та «Увійти»).

Якщо все успішно, то (зліва зверху) з’являться реквізити користувача (прізвище та ідентифікаційний код) та активуються відображені основні можливості Кабінету.

При першому вході необхідно переглянути налаштування Кабінету (вказати додаткові підписи: електронна печатка, підпис бухгалтера) та зберегти їх.

В подальшому вхід в Кабінет здійснюється за допомогою ЕЦП керівника з будь-якого комп’ютеру чи смарт-пристрою.

Деражвана податкова інспекція у м. Лисичанську