Система е-Receipt (електронний чек) покращить умови ведення бізнесу

19 червня 2018 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 13.06.2018 № 472, якою затверджено Порядок реалізації експериментального проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій (далі — Порядок № 472).

Впровадження експериментального проекту е-Receipt (електронний чек) розпочалося з 1 липня 2018 року та триватиме до 31 грудня 2019 року. Протягом зазначеного періоду будуть досліджені інноваційні розробки, новітні моделі програмних та/або програмно-технічних комплексів, можливість їх застосування для здійснення розрахункових операцій, буде прийнято рішення щодо доцільності їх впровадження у промислову експлуатацію та подальшого застосування суб’єктами господарювання. Це сприятиме популяризації використання відповідних комплексів бізнесом, у зв’язку з тим, що використання окремих моделей надасть можливість здійснювати віддалений контроль за розрахунками та обігом товарів на підприємстві.

Нова система може бути встановлена і підтримуватиметься будь-яким пристроєм (персональні комп’ютери, планшети, смартфони), крім того, ці пристрої реєструватимуться оnline без подання до контролюючих органів будь-яких паперових документів. Програмне забезпечення буде інтегроване з Електронним кабінетом, у відкритій частині якого громадяни можуть перевірити фіскальний чек. Це дасть змогу покупцю у разі необхідності захисту своїх прав, як споживача, скориставшись електронним чеком.

Відповідно до Порядку № 472 учасниками експериментального проекту є виробники (постачальники) та користувачі новітніх моделей комплексів, зокрема, удосконалених комп’ютерно-касових систем, які виявили заінтересованість щодо участі в експериментальному проекті. Позитивні результати експерименту дозволять впровадити ці РРО у промислову експлуатацію та сприятимуть їх застосуванню платниками податків поряд з традиційними моделями касових апаратів.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську