До уваги платників податку на прибуток

Порядок оподаткування представницьких витрат.

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області звертає увагу: відповідно до абзацу «а» підпункту 138.10.2 пункту 138.10 ст. 138 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) до складу інших витрат включаються адміністративні витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством, а саме загальні корпоративні витрати, в тому числі організаційні витрати, витрати на проведення річних та інших зборів органів управління, представницькі витрати. Однією із умов для врахування витрат при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток є підтвердження таких витрат первинними документами, що фіксують їх здійснення таким платником податку та обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку та інших документів, встановлених розділом II Кодексу (пункт 138.2 статті 138 Кодексу). Слід зазначити, що Податковий кодекс України не надає права платнику податку на прибуток самостійно визначати перелік витрат, які враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, зокрема в Положенні про представницькі витрати. Тому витрати на проведення представницьких заходів для прийому як вітчизняних, так і іноземних делегацій можуть включатись до складу витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за умови наявності, зокрема, наказу про проведення офіційного прийому, запрошення представників (делегацій) та їх відповіді; кошторису витрат; актів виконаних робіт; звітів про проведений захід; накладних на відпуск продукції, товарів зі складу тощо, та інших належним чином оформлених первинних документів, що підтверджують зв’язок таких витрат з господарською діяльністю платника, зокрема витрати на транспортне забезпечення, забезпечення перекладачем, якщо такий не перебуває в штаті, інші.

У разі відрядження осіб, які є членами керівних органів платника податку, витрати на їх відрядження, передбачені підпунктом 140.1.7 пункту 140.1 статті 140 Кодексу, враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток платника податку. Зазначені витрати можуть бути включені до складу витрат платника податку лише за наявності підтвердних документів.

Разом з тим, відповідно до підпункту 139.1.1 пункту 139.1 статті 139 Кодексу не включаються до складу витрат витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності, а саме витрати на фінансування особистих потреб фізичних осіб за винятком виплат, передбачених статтями 142 і 143 цього Кодексу, та в інших випадках, передбачених нормами цього розділу.

Які платники податку на прибуток не повинні сплачувати авансових внесків

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області нагадує: не повинні сплачувати авансові внески: — новостворені платники податку на прибуток; — платники, що пройшли державну реєстрацію та взяті на облік як платники податку на прибуток в органах державної податкової служби протягом IV кварталу року, що передує звітному; — виробники сільськогосподарської продукції.

Відповідно до статті 155 та з урахуванням вимог п. 209.6 ст. 209 Податкового кодексу України для цілей оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва, вироблених ними на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах за попередній звітний (податковий) рік перевищує 50 відсотків загальної суми доходу; — неприбуткові установи (організації); — платники податків, у яких оподатковувані доходи за останній річний звітний податковий період є меншими або становлять 10 мільйонів гривень; — платники податку на прибуток, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період перевищують 10 мільйонів гривень і за підсумками такого звітного періоду не отримали прибутку або отримали збиток, податкові зобов’язання не нараховували і не мали базового показника для визначення авансових внесків у наступному році.

Якщо платники, у яких доходи за останній річний звітний податковий період перевищують 10 мільйонів гривень і які за підсумками такого звітного періоду не отримали прибутку або отримали збиток, і за I квартал наступного року отримують прибуток, вони повинні подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов’язань.

Термін подачі річної податкової декларації з податку на прибуток.

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області нагадує: податкові декларації за звітний рік подаються у терміни, передбачені для подання річної звітності — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Якщо платник податку на прибуток подавав податкові декларації з податку на прибуток за I квартал, півріччя, 9 місяців звітного року, то річну податкову декларацію за такий рік подає протягом 40 днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

До уваги платників податку на додану вартість

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області нагадує:

Ставки податку: ставку податку у розмірі 20 відсотків збережено до 31 грудня 2014 року включно.

З 1 січня 2015 року — 17 відсотків (пункт 10 підрозділу 2 Розділу XX Податкового кодексу України.

Форма податкової декларації: наказом Міністерства доходів і зборів України від 13.11.2013 № 678 затверджено форми податкової звітності з податку на додану вартість та Порядок їх заповнення.

Наказом Міністерства фінансів України від 13.11.2013 № 944 скасовано наказ Міністерства фінансів України від 25 листопада 2011 року № 1492.

Нові форми податкової звітності з податку на додану вартість введено в дію для звітності, поданої починаючи з 1 лютого 2014 року. Також, внесено зміни до додатків Д1, ДЗ, Д5, Д6 до Декларації.

Реєстр виданих та отриманих податкових накладних: наказом Міністерства доходів і зборів України від 25.11.13 № 708 затверджено форму реєстру виданих та отриманих податкових накладних та порядок його ведення.

Наказом Міністерства фінансів України від 25.11.2013 № 957 скасовано наказ Міністерства фінансів України від 17 грудня 2012 року № 1340.

Починаючи з 1-го січня 2014 року Реєстр ведеться платниками за формою, що затверджена Наказом № 708, та подається до контролюючих органів, відповідно, лише з 01 лютого 2014 року.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області