Епізоотична ситуація на контрольованій Україною території Луганщини повністю під контролем служб ветеринарної медицини області

Про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней в Україні та у Луганській області розповів на брифінгу для засобів масової інформації в. о. начальника Головного управління ветеринарної медицини в Луганській області Андрій Хорошко.

Він зазначив, що епізоотична ситуація в Україні значно погіршилася. Розповсюдження африканської чуми свиней (АЧС) в Україні триває з серпня 2012 року у вигляді поодиноких випадків, а у 2014-2015 роках набуло широких масштабів.

АЧС — надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується високою смертністю тварин та великими економічними збитками в державі. Людина АЧС не хворіє, хворіють лише дикі кабани та свині.

З 2012 року в Україні зареєстровано 36 випадків виникнення АЧС, з них 19 — в 2015 році, а саме: в Чернігівській області — 11, Київській — 4, а у Сумській, Житомирській, Рівненській та Полтавській — по 1 випадку.

Однак, як підкреслив Андрій Хорошко, з другої половини 2014 року та до сьогоднішнього дня в Луганській області не виявлено жодного випадку АЧС у Луганській області. Епізоотична ситуація на контрольованій Україною території Луганщини повністю під контролем служб ветеринарної медицини області.

Але спеціалістам служби ветеринарної медицини області не відомо, яка ситуація з АЧС склалася на окупованій території області.

У поточному році в Україні під час проведення заходів з ліквідації АЧС вже знищено понад 70 тис. голів свиней. Подальше розповсюдження хвороби загрожує торгівельними обмеженнями для України, в першу чергу, у вигляді заборони експорту м’яса свинини та фуражного зерна.

З метою недопущення подальшого поширення збудника африканської чуми свиней на території України 3 серпня 2015 року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення щодо проведення Державною службою ветеринарної медицини України позапланових заходів державного ветеринарно-санітарного контролю (нагляду) суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живих свиней, їх забоєм, переробкою та зберіганням продукції з них.

На цей час у Луганській області територіальними органами державної служби ветеринарної медицини проводяться позапланові перевірки вищевказаних суб’єктів господарювання.

Андрій Хорошко звернувся до всіх володарів домашніх тварин та власників господарств з вирощування свиней дотримуватися усіх запобіжних заходів щодо недопущення заносу хвороби та спалаху інфекції.

Сьогодні в світі не існує вакцини від африканської чуми свиней, для профілактики ветеринари прищеплюють тварину вакциною проти класичної чуми свиней. Коли підтверджується діагноз АЧС, тварин знищують.

* * *

Пам’ятка

«Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней»

— АЧС не становить небезпеки для людей.

— На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.

— Основний шлях передачі збудника — це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також — предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

— Виявивши хвору тварину чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини за місцем знаходження та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

* * *

Правила, завдяки яким можна вберегтися від Африканської чуми свиней

— Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

— Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі та взутті, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

— Не дозволяти відвідування власного господарства стороннім особам.

— Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.

— Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви — мисливець.

— Не приносити у власне господарство туші впольованих диких кабанів.

— Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою.

При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини. Краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!

Або зверніться до

Головного управління ветеринарної медицини Луганської області — тел.: 0501373706, 0505590670, 0507536315

Лисичанської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини — тел.0951916143

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація