Елеонора Поліщук: "Ми будемо робити все від нас залежне, аби жінки від насильства страждали якомога менше"

На щотижневому брифінгу для ЗМІ в ОДА директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук розповіла про вкрай актуальну зараз для нашого регіону тему — гендерно обумовленого насильства, тобто насильства проти жінок за ознакою статі.

Ця проблема гостро постала саме останнім часом, коли на Донбасі відбуваються події, пов’язані з неприхованою військовою агресією проти нашої країни.

Елеонора Поліщук зазначила, що сьогодні на центральному рівні розробляються нормативно-законодавчі документи, які будуть відповідати європейським стандартам новітнього часу, зокрема, поняттю насильства. Так, наприкінці серпня вийшов Указ Президента України «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини», що зумовлений необхідністю вдосконалення діяльності держави, створення дієвого механізму захисту в Україні прав і свобод людини, вирішення системних проблем у зазначеній сфері.

Сьогодні Міністерство соціальної політики України активно працює в напрямку ратифікації Стамбульської конференції, яка є алгоритмом захисту жінок від насильства та різни проявів дискримінації.

Гендерне насильство — це усі види насильства: правове, психологічне, економічне, юридичне, соціальне та сімейне. На обласному рівні попередженням гендерного насильства займається саме Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

За 9 місяців 2015 року на 15 територіях, контрольованих українською владою, зафіксовано 422 звернення з приводу насильства у сім’ї. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року це значно менше, торік таких звернень було 2874. Це пов’язано з тим, що обласна влада не володіє інформацією, що коїться на окупованих територіях.

«Ми усвідомлюємо, що за кожної цифрою стоїть людська доля, тому будемо робити все від нас залежне, аби жінки від насильства страждали якомога менше», — підкреслила Елеонора Поліщук.

Також вона зауважила, що до збройного конфлікту в області діяла ціла мережа закладів, які допомагали вирішувати зазначені проблеми, та куди жінки могли б звернутися за професійною допомогою. На сьогодні у Сєвєродонецьку вже перереєстрований Луганській обласний центр соціально-психологічної допомоги, який тимчасово розташований у приміщенні Департаменту. В налагоджені якісної роботи подібних соціальних установ, які будуть також перереєстровані, існує проблема — недостатня кількість професійно підготовлених спеціалістів.

За інформацією Мінсоцполітики більш ніж 75 % постраждалих від різних видів насильства не зверталися за допомогою, ці факти залишаються поза увагою відповідних служб. Це свідчить про те, що жінки не знають про свої права та методи захисту, та куди сліз звертатися.

Елеонора Поліщук назвала конкретні адреси місць, де надається допомога постраждалим від насильства. А саме: управління соціального захисту населення за містом проживання, органи Національної поліції в Луганській області, медичні заклади, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей. Зокрема, діє Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 (безкоштовно із стаціонарних телефонів) або 386 (безкоштовно з мобільних абонентів МТС, Київстар, Лайф, Білайн). Працює також Національна дитяча «гаряча лінія» 0 800 500 225 (безкоштовно із стаціонарних) або 772 (безкоштовно з мобільного).

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація