Увага! Поліція попереджає! Діють шахраї!

Незважаючи на широку профілактично-роз’яснювальну роботу та регулярні попередження з боку поліції, громадяни через свою неуважність та безпечність продовжують ставати жертвами шахраїв.

Види шахрайств:

Телефонні шахрайства (ваш син в поліції або потрапив у ДТП), або SMS про виграш автомобіля і необхідність сплати комісійних.

Аби не стати жертвою шахраїв, поліція радить громадянам дотримуватися наступних правил: перш за все, не впадайте в паніку й не поспішайте виконувати умови аферистів. Попросіть людину, яка представилася правоохоронцем, назвати прізвище, ім’я, по-батькові й дату народження затриманого або постраждалого родича. Практично в 100 % випадків такою інформацією злочинці не володіють.

Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Якщо ви все ж таки попалися на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до поліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».

Інтернет-шахрайства (купівля — продаж товарів через Інтернет).

Щоб уберегти себе від таких неприємностей треба:

— користуватися тільки перевіреними Інтернет-магазинами;

— картку для отримання платежів не варто «прив’язувати» до номера робочого телефону, яким ви постійно користуєтесь.

Шахрайства з банківськими картками (виманювання pin-коду або паролю картки та зняття з неї готівки).

Ніколи не поспішайте ділитися конфіденційною інформацією, зверніться до банку і переконайтеся у тому, що інформація запитується дійсно представниками банку і в обґрунтованих цілях. У жодному разі не повідомляйте свої дані по телефону. Таке просте правило є надійним способом уникнути шахрайських дій.

Шановні громадяни, будьте пильні, перевіряйте надану вам інформацію, не довіряйте незнайомим людям! Та якщо ви чи ваші знайомі все ж таки стали жертвою шахраїв, негайно звертайтеся до відділу поліції за номером: «102».

Лисичанський відділ поліції ГУНП в Луганській області