Контроль за призначенням державної соціальної допомоги триває

Соціальний захист населення - один із найважливіших напрямків політики будь-якої країни. Дуже важливо, щоб у скрутний для країни час соціальна підтримка держави потрапляла тим, хто найбільше її потребує. Саме тому, надання деяких видів державної соціальної допомоги зумовлене рядом обставин та залежить, зокрема, від доходів членів сім’ї, їх майнового стану, наявності житлового приміщення тощо.

Відомості про доходи та майновий стан заявник вказує в декларації, яку надає органу соціального захисту населення при оформленні соціальної допомоги.

Контроль за правильністю надання державної соціальної допомоги та використання коштів Державного бюджету України здійснює управління праці та соціального захисту населення безпосередньо та через державних соціальних інспекторів.

Одним з найважливіших напрямків контролю є перевірка достовірності та повноти інформації про доходи і майновий стан осіб, які входять до складу сім‘ї, що звертається за призначенням державної соціальної допомоги. Згідно з чинним законодавством органи соціального захисту населення мають право робити запити та безоплатно отримувати від ДФС, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для перевірки достовірності даних, отриманих від осіб, які звертаються за призначенням державної соціальної допомоги.

Протягом 2018 та 1 кварталу 2019 року до територіальних органів Державної фіскальної служби направлено 60 запитів на 1060 осіб з метою виявлення незадекларованих доходів одержувачів державної соціальної допомоги. Виявлено 55 випадків надання заявниками недостовірної інформації при оформленні соціальної допомоги, внаслідок чого сума надмірно виплачених коштів склала 309878,68 грн. Найбільш поширеними з них є приховування заявниками заробітної плати, зокрема за цивільно-правовими договорами, та стипендії. Мають місце випадки приховування заробітку учнів та студентів, які поєднують навчання з роботою на підприємствах, реєстрації підприємницької діяльності, доходів від продажу об`єктів нерухомого майна та транспортних засобів, тощо.

Перевірка майнового стану отримувачів здійснюється шляхом отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Протягом 2018-2019 років здійснено 4681 перевірку на наявність у власності отримувачів соціальної допомоги житлових приміщень. За результатами перевірок виявлено 39 порушень на загальну суму 42464,05 грн.

Для виявлення факту працевлаштування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, до Державної фіскальної служби щоквартально направляються запити на всіх отримувачів компенсації. За результатами перевірок виявлено 5 порушень стосовно не повідомлення заявниками про факти працевлаштування, внаслідок чого сума переплати склала 8949,19 грн.

Загалом, розмір надмірно виплачених коштів внаслідок зловживання з боку громадян, станом на 01.04.2019 обліковується в сумі 971854,15 грн.

Спеціалістами управління постійно ведеться робота з погашення дебіторської заборгованості. Розмір повернутих до бюджету коштів в період 2018-2019 років складає 395475,74 грн. Громадянам, які незаконно одержували соціальну допомогу, повідомляється про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення; провадяться щомісячні відрахування надміру виплачених коштів при виплаті соціальної допомоги у наступні періоди, а у разі неповернення добровільно - надмірно виплачена допомога стягується через суд.

Протягом 2018-2019 років управлінням праці та соціального захисту населення подано 25 позовних заяв на загальну суму 217936,64 грн. Станом на 01.04.2019 року у відділах державної виконавчої служби на виконанні знаходиться 102 виконавчі листи на загальну суму 484489 грн.

З метою визначення ступеня нужденності сімей, які претендують на отримання державних соціальних допомог, їх складу, можливостей знаходження додаткових джерел для існування, а також підтвердження інформації про фактичне місце проживання (перебування) внутрішньо переміщених осіб здійснено 13644 обстежень за місцем їх проживання зі складанням відповідних актів.

На даний час управлінням праці та соціального захисту населення ведеться робота з посилення контролю за наданням державної соціальної допомоги. Зусилля спеціалістів спрямовані на мінімізацію зловживань з боку громадян та незаконного отримання державної соціальної допомоги.

Начальник УПСЗН Олена Єздакова