Щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації

Механізм забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації визначений Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321.

До технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються вище зазначені категорії громадян належать: протезно-ортопедичні вироби, в тому числі ортопедичне взуття,  спеціальні засоби для самообслуговування та догляду,  засоби для пересування, допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому, меблі та оснащення, спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

У 2020 році до управління праці та соціального захисту населення військово-цивільної адміністрації м. Лисичанська з заявами про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації звернулося 380 осіб, яким відповідно до медичних показань були видані 1322 направлення для виготовлення протезно-ортопедичних виробів, ортопедичного взуття, технічних засобів реабілітації.

Відповідно до Порядку особа самостійно обирає завод-виробник і модель засобу реабілітації для забезпечення індивідуальних потреб з урахуванням медичних показань.

З метою створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями та адресного забезпечення їх відповідними засобами реабілітації, протягом 2020 року управлінням укладено 172 договори на забезпечення технічними засобами реабілітації та протезно-ортопедичними виробами на загальну суму 4 690,3 тис. грн., виплачено компенсацію за самостійно придбані спеціальні засоби для спілкування, орієнтування та обміну інформацією 14 особам на суму 40,3 тис. грн.

Станом на 01.01.2021 на обліку в управлінні для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації перебувають 1919 осіб, у тому числі дітей — 542, з них 120 дітей з інвалідністю.

Також інформуємо, що громадяни похилого віку, які не мають групи інвалідності, але частково або повністю втратили здатність до самообслуговування, або пересування та потребують допомоги у вигляді засобу реабілітації, можуть звернутись до Лисичанського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

На теперішній час в територіальному центрі в наявності є інвалідні візки, ходунки-рамки складні, ходунки роллатори, милиці підлокотні, милиці підпахові, тростини регульовані.

Засоби реабілітації надаються у тимчасове користування на безоплатній основі.

Для отримання на прокат засобу реабілітації необхідно подати до Лисичанського територіального центру наступні документи:

— письмову заяву особи;

— медичну довідку про необхідність у наданні технічних засобів реабілітації, яка оформлюється лікарсько-консультаційною комісією;

— медичний висновок про потребу в соціальній адаптації та відсутність протипоказань для перебування в колективі;

— копію паспорта громадянина (з пред’явленням оригіналу);

— копію ідентифікаційного коду (з пред’явленням оригіналу).

Детальну інформацію щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації можна отримати за телефонами:

— управління праці та соціального захисту населення (06451) 7-30-27 або 099-750-39-92;

— Лисичанський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (06451) 7-29-29.

Управління праці та соціального захисту населення ВЦА м. Лисичанська