Щодо санаторно–курортного лікування учасників АТО/ООС, постраждалих учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих (померлих) таких осіб

 Постановою Кабінету Міністрів України від 10.03.2021 № 190 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» затверджено зміни до порядків, що регламентують використання коштів і організацію заходів із психологічної реабілітації та забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності та осіб з числа учасників АТО/ООС.

Відтак, дію Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб санаторно-курортним лікуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 200 (зі змінами) (далі - Порядок) поширено на членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та постраждалих учасників Революції Гідності.

 

Органи соціального захисту населення забезпечують осіб, зазначених у пункті 1 Порядку, безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів згідно з медичними рекомендаціями в порядку черговості, а саме:

1) учасників бойових дій – не частіше ніж один раз на рік строком на 21 день;

2) осіб з інвалідністю внаслідок війни – позачергово щороку строком на 21 день;

3) осіб з інвалідністю внаслідок війни із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – відповідно до медичних рекомендацій, з них:

- I та II груп – до санаторіїв (відділень) спінального профілю з лікуванням строком на 35 днів;

- III групи – до санаторіїв неврологічного профілю з лікуванням строком на 21 день;

4) постраждалих учасників Революції Гідності – не частіше ніж один раз на рік строком на 21 день;

5) учасників війни – не частіше ніж один раз на два роки строком на 21 день;

6) осіб, яким встановлено статус відповідно до абзаців четвертого - восьмого та чотирнадцятого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон) – не частіше ніж один раз на два роки строком на 21 день.

Отже, для одержання безоплатного санаторно-курортного лікування, зазначені особи повинні перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання, а внутрішньо переміщені особи за фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для взяття на облік до органу соціального захисту населення надаються:

- заява, встановленої форми;

- медична довідка лікувальної установи за формою № 070/о;

- копія відповідного посвідчення;

- учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники війни – також надають копію військового квитка (за наявності) та копію документа, що підтверджує безпосередню участь (забезпечення проведення) особи в антитерористичній операції чи заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Більш детальну інформацію можна отримати звернувшись до УСЗН за адресою: м. Лисичанськ, вул. Малиновського, 22а, каб. № 7, з понеділка - четвер з 0800 до 1700, у п’ятницю з 0800 до 1600, перерва з 1200 до 1248.

Звертаємо увагу, що в умовах карантину та з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, прийом в УСЗН здійснюється за попереднім записом за телефонами: (06451) 7-30-27, 099 750 39 92.

Управління соціального захисту населення Лисичанської міської ВЦА